Vés al contingut

Al-Àixraf ibn al-Àdil: diferència entre les revisions

m
Corregit: fins el(s) -> fins al(s)
m (Corregit: fins el(s) -> fins al(s))
m (Corregit: fins el(s) -> fins al(s))
'''Al-Màlik al-Àixraf Abu-l-Fath Mussa Mudhàffar-ad-Din ibn al-Àdil''', també conegut com '''Al-Àixraf I''' o '''Al-Àixraf Mudhàffar-ad-Din''' o '''Al-Àixraf ibn al-Àdil''' (mort [[27 d'agost]] de [[1237]]), fou emir [[aiúbida]] de [[Damasc]].
 
Era fill del sultà [[al-Adil I]] i el seu pare el va nomenar com a governar de la [[Djazira]] amb seu a [[Harran]] el [[1201]] incloent també [[Akhlat]]. Va governar a la Djazira i Diyar Bakr fins elal [[1227]]. El juny de [[1218]] la cinquena croada va desembarcar a [[Egipte]] i al-Ashraf va fer un atac de diversió contra el [[comtat de Trípoli]] però els croats van poder ocupar la Torre de la Cadena a [[Damietta]] amb el que la flota va tenir accés a un braç del [[Nil]]. El [[1221]] va enviar totes les seves forces en ajut del seu germà al-Kamil que van acabar derrotant als croats (els van rodejar i van haver de comprar la seva retirada contra l'abandonament de Damietta). Al mateix temps el mongols amenaçaven al califa de [[Bagdad]] que va demanar ajut a al-Ashraf que no va poder fer res ja que no disposava de més medis.
 
El [[1222]] al-Ashraf va anar al Caire i es va aliar al seu germà [[al-Kamil ibn al-Adil]] contra un altra germà, [[al-Muazzam ibn al-Adil]] de Damasc; aquest va haver de cedir enfront d'al-Ashraf i al-Kamil dues vegades, la primera en la successió d'[[Hamat]] quan mort (1221/122) [[al-Mansur I Muhammad ibn Taki al-Din Umar]] (1191-1221/22) van esclatar lluites per la successió i al-Muazzam es va voler apoderar del principat, però fou obligat a renunciar. També al-Muazzam reclamava Akhlat, que fou reconeguda a al-Ashraf. El [[1225]] al-Muazzam de Damasc es va aliar al [[khwarizmshah]] [[Djalal al-Din Manguberti]] i llavors, davant l'amenaça dels khwarizms a la Djazira, es va poder imposar al seu germà que va haver d'arribar a un acord i el setembre de [[1226]] al-Ashraf va anar a Damasc per reconèixer la sobirania del seu germà i renunciar als seus possibles drets feudals a [[Homs]] i Hamat; fou retingut com a virtual presoner fins al maig/juny del [[1227]] però sobtadament al-Muazzam va morir el [[2 de novembre]] de [[1227]] i el seu fill [[al-Nasir Dawud]] ibn al-Muazzam (1227-1229) de 21 anys, va reconèixer la sobirania d'al-Kamil d'Egipte.
1.166.425

modificacions