Charmed: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegint {{Commonscat}} que enllaça commons:category:Charmed
m Corregit: fins el(s) -> fins al(s)
Línia 12: Línia 12:
}}
}}


'''''Embruixades''''' (en anglès, ''Charmed'') és una sèrie americana que es va emetre des del 7 d'octubre de 1998 fins el maig de 2006, per la [[WB Television Network]]. La sèrie va ser creada per [[Constance M. Burge]] i produïda per [[Aaron Spelling]] i la companyia [[Spelling Television]], amb l'ajuda de l'escriptor/director [[Brad Kern]].
'''''Embruixades''''' (en anglès, ''Charmed'') és una sèrie americana que es va emetre des del 7 d'octubre de 1998 fins al maig de 2006, per la [[WB Television Network]]. La sèrie va ser creada per [[Constance M. Burge]] i produïda per [[Aaron Spelling]] i la companyia [[Spelling Television]], amb l'ajuda de l'escriptor/director [[Brad Kern]].


La sèrie ens mostra tres boniques germanes ([[Prue Halliwell|Prue]], [[Piper Halliwell|Piper]] i [[Phoebe Halliwell|Phoebe]]) que, després de la mort de la seva àvia, es transformen en poderoses bruixes que hauran de lluitar contra el mal.
La sèrie ens mostra tres boniques germanes ([[Prue Halliwell|Prue]], [[Piper Halliwell|Piper]] i [[Phoebe Halliwell|Phoebe]]) que, després de la mort de la seva àvia, es transformen en poderoses bruixes que hauran de lluitar contra el mal.

Revisió del 01:16, 1 gen 2014

Infotaula de sèrie de televisióCharmed
Modifica el valor a Wikidata
Fitxer:Charmed.jpg
Logotip de la sèrie
Gènereprograma de televisió paranormal, comèdia dramàtica i sèrie de televisió de fantasia Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióSan Francisco Modifica el valor a Wikidata
CreadorConstance M. Burge
ProductorAaron Spelling Modifica el valor a Wikidata
CompositorJay Gruska i J. Peter Robinson Modifica el valor a Wikidata
Actors
Holly Marie Combs
Alyssa Milano
Rose McGowan
Shannen Doherty
Brian Krause
PaísEstats Units
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalThe WB Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols40-45 minuts
Primer episodi7 octubre 1998 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi21 maig 2006 Modifica el valor a Wikidata
Temporades8
Episodis175
Llista d'episodisllista de capítols de Charmed Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialtntdrama.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0158552 Filmaffinity: 600379 Allocine: 65 Rottentomatoes: tv/charmed Metacritic: tv/charmed TV.com: shows/charmed TMDB.org: 1981
Facebook: charmedtv Modifica el valor a Wikidata

Embruixades (en anglès, Charmed) és una sèrie americana que es va emetre des del 7 d'octubre de 1998 fins al maig de 2006, per la WB Television Network. La sèrie va ser creada per Constance M. Burge i produïda per Aaron Spelling i la companyia Spelling Television, amb l'ajuda de l'escriptor/director Brad Kern.

La sèrie ens mostra tres boniques germanes (Prue, Piper i Phoebe) que, després de la mort de la seva àvia, es transformen en poderoses bruixes que hauran de lluitar contra el mal.

Al final de la tercera temporada, mor una d'elles, la Prue. Però, gràcies a això, es descobrirà una germanastra, la Paige, que continuarà amb el "poder de tres" fins l'última temporada.

Malgrat haver acabat, des del juny de 2010 que Zenescope ha estat traient al mercat còmics de continuacions de la sèrie.

La cançó principal dels crèdits inicials és la cançó "How Soon Is Now?" dels Smiths però interpretada per Love Spit Love. Els drets d'autor de la cançó van acabar just després de la setena temporada i, a la vuitena i última temporada, l'equip va col·locar una cançó instumental hard-rock per substituïr la cançó "How Soon Is Now?".

Argument

El 1995, les germanes Halliwell viuen tranquil·lament les seves vides. La Prue, la gran, treballa en un museu i té relacions amoroses amb el seu cap, en Roger. La Piper, la mitjana, busca feina com a xef. Ha heretat la passió per la cuina de la seva àvia, la Penny, amb qui viuen les germanes en una gran mansió. La Phoebe, la petita, segueix sent infantil i poc madura, cosa que desespera a la Prue, sempre tant correcta i estricta. Però tot es capgira quan l'àvia de les Halliwell mor d'un atac de cor. Poc abans de morir, la Penny aconsegueix que la Phoebe torni de Nova York, on vivia, per instal·lar-se de nou a la mansió, amb les seves germanes i s'hi reconciliï.

Una nit, la Phoebe troba la seva antiga "ouija" i la peça es mou fantasmagòricament escrivint la paraula "àtic". Les altres dues germanes no en volen saber res, però la Phoebe es mor de curiositat per saber què hi deu haver a l'àtic, ja que la porta sempre ha estat tancada. Així que, tota sola, decideix pujar a dalt i es troba la porta oberta misteriosament. Allà hi troba El Llibre de les Ombres i comença a llegir-lo. A la primera pàgina hi apareix l'encanteri que els farà recuperar els poders perduts. A partir de llavors, comencen a passar coses fora del normal a les seves vides, fins que descobreixen que tenen poders. La Prue s'enfada amb la seva germana petita i la culpa de canviar-li la vida, però amb el temps aprenen que elles són així, van néixer amb poders i, de fet, si no els havien tingut fins aleshores era perquè la seva àvia els havia fet un encanteri per tal de protegir-les dels dimonis, que haurien fet mans i mànigues per matar-les.

La Prue obté el poder de la telequinesis (moure objectes amb la ment); la Piper rep el poder de congelar objectes, persones o animals; i la Phoebe, el poder de la premonició, amb la qual pot veure el passat o el futur. Però els poders no serveixen per a beneficis personals, sinó per lluitar contra el mal. Dimonis i bèsties de tot tipus les estaràn perseguint durant tota la sèrie. El primer és Jeremy, el xicot de la Piper, que només s'havia acostat a elles perquè suposava que aviat rebrien els poders i, atacant-les quan encara no els controlen, són vulnerables. Les tres germanes juntes tenen el poder de tres, una força molt potent que les unirà com a germanes, com a amigues i com a confidents, ja que serà el fet de ser bruixes es convertirà en un secret que hauran de protegir a tota costa. El poder de tres és la característica essencial de les Embruixades, que, tal com deia la profecia, serien tres germanes de la família Halliwell i serien les bruixes més poderoses que el món ha vist mai.

Durant tres temporades, lluiten contra dimonis de tots tipus i els venceran gràcies als seus poders i als encanteris, maleficis i embruixos que hi ha al Llibre de les Ombres, que han anat escrivint les diferents generacions de bruixes de la família, des de Melinda Warren. A part de dimonis, també hauran d'enfrontar-se als problemes amorosos, que, si ja són prou complicats en el dia a dia de qualsevol, encara ho són més sent bruixes. La Prue s'enamorarà d'un policia, l'Andy, però no li dirà que és bruixa fins al cap de molt temps i de moltes sospites d'ell. La Piper s'enamorarà del seu llum blanca (uns àngels protectors de bruixes), en Leo, i s'hi casarà. La Phoebe s'enamorarà d'un dimoni, en Cole, que només s'hi acostava per matar-la, però que també s'enamorarà i acabarà renunciant a ser un dimoni, per quedar-se només amb la seva part humana i poder estar amb la Phoebe. Malgrat fer aquest sacrifici, es veurà seduït de nou pel poder, fins al punt de convertir-se en la Font de tot mal, un dimoni de nivell superior, el més important i poderós de tot. I la Phoebe es convertirà en la seva esposa i la mare del seu fill dimoni, a qui les germanes hauran de destruir.

Al final de la tercera temporada, la Prue mor. Tot sembla apuntar que les Embruixades s'han acabat i que el poder de tres s'ha separat definitivament. La Piper no es resigna i es dedica a fer encanteris per recuperar la seva germana, però no es pot ressuscitar una persona morta, ni tan sols veure-la com a fantasma fins que no ha passat una temporada i el dolor de la pèrdua s'ha anat diluint. Un dels encanteris que la Piper farà, donarà com a resultat l'aparició d'una quarta germana, la Paige, que farà que es torni a aconseguir el poder de tres. La Paige és una germanastra, filla de la Patty, la mare de les Halliwell, i d'un llum blanca, en Sam. Com que la relació entre un llum blanca i la seva protegida estava prohibit fins que en Leo i la Piper es van casar, en Sam i la Patty es van veure obligats a donar la seva filla Paige en adopció. És per aquest motiu que les germanes no la coneixien, fins que l'encanteri la va portar a les seves vides.

La Piper i en Leo tindran dos fills (trencant la tradició de dones a la família, tindran nens), en Wyatt i en Chris.

Personatges principals i càsting

  1. Prue Halliwell = Shannen Doherty
  2. Piper Halliwell = Holly Marie Combs
  3. Phoebe Halliwell = Alyssa Milano
  4. Paige Matthews = Rose McGowan
  5. Leo Wyatt = Brian Krause
  6. Cole Turner = Julian MacMahon
  7. Penny Halliwell (àvia) = Jennifer Rhodes
  8. Patty Halliwell (mare) = Finola Hughes
  9. Victor Bennett (pare) = James Read

Episodis

Llista de capítols d'Embruixades

La sèrie va començar el 7 d'octubre de 1998 amb molt bon peu i molt bona audiència. Després de la marxada de l'actriu Shannen Doherty, l'audiència va desaparéixer durant la quarta temporada. Però la cinquena en va recuperar una gran part. Però ni la quarta ni la vuitena van aconseguir tanta audiència que les tres primeres. Així que la sèrie va acabar en la vuitena temporada, el 7 de maig de 2006. Cada temporada conté 22 capítols, menys la cinquena i sisena temporada, les quals tenen 23 episodis a causa de les segones parts dels capítols finals.

Recepció

La sèrie ha rebut molt bones crítiques durant les seves vuit temporades. Karlyn L. Barr, d'Entertainment Weekly, va parlar de la sèrie com a la que "durant les seves set temporades les germanes Halliwell han embruixat a la audiència amb les seves perfectes maneres Wicca".

Pop Matters va dir que la tercera temporada era bona "comparant aquest gènere bé vs mal".

Aubry D'Arminio, d'EW, va dir que "no hi ha res millor que veure l'última temporada de la sèrie i veure com les germanes Halliwell foten una puntada de peu al cul del mal d'una vegada per totes".

Mercat

Després d'acabar la sèrie, Zenescope va llençar una sèrie de còmics com si fossin la continuació de la sèrie. Van ser llençats al mercat el juny de 2010 i al juliol de 2011. Abans que comencés la setena temporada, van sortir 24 números de revistes d'Embruixades. En sortia una cada mes i així fins al 2008. També s'han llençat diferents novel·les i novel·les gràfiques. Durant la sèrie, van aparèixer en mides reals les protagonistes de cartró, en forma de figures d'acció, penjolls...

Llocs web

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Charmed

Plantilla:Enllaç AD