Partit Comunista Francès: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m canviant enllaç a desambiguació per enllaç a l'article correcte
m Corregit: fins el(s) -> fins al(s)
Línia 161: Línia 161:


==Història==
==Història==
El '''PCF''' fou fundat al Congrés de [[Tours]], l'any [[1920]], com a conseqüència de l'escissió al si de la Secció Francesa de la Internacional Obrera ([[SFIO]]) entre els partidaris de la 2ª Internacional (de la qual formava part la SFIO) i els partidaris de la [[III Internacional]] (majoritaris i favorables a la [[Revolució Russa]] i al [[bolxevisme]]). Aquests últims fundaren la Secció Francesa de la Internacional Comunista, que esdevindria posteriorment l'actual Partit Comunista Francès. Durant els anys trenta el principal dirigent fou el nord-català [[Andreu Marty]]. Més tard en fou secretari general [[Maurice Thorez]]. I fins el 1968 hi va militar el filòsof [[Roger Garaudy]].
El '''PCF''' fou fundat al Congrés de [[Tours]], l'any [[1920]], com a conseqüència de l'escissió al si de la Secció Francesa de la Internacional Obrera ([[SFIO]]) entre els partidaris de la 2ª Internacional (de la qual formava part la SFIO) i els partidaris de la [[III Internacional]] (majoritaris i favorables a la [[Revolució Russa]] i al [[bolxevisme]]). Aquests últims fundaren la Secció Francesa de la Internacional Comunista, que esdevindria posteriorment l'actual Partit Comunista Francès. Durant els anys trenta el principal dirigent fou el nord-català [[Andreu Marty]]. Més tard en fou secretari general [[Maurice Thorez]]. I fins al 1968 hi va militar el filòsof [[Roger Garaudy]].


==Situació actual==
==Situació actual==

Revisió del 07:03, 1 gen 2014

Infotaula d'organitzacióPartit Comunista Francès
(fr) Parti communiste français Modifica el valor a Wikidata
Partit Comunista Francès
Dades
Nom curtPCF Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític
partit comunista Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticamarxisme
nacionalisme cívic
antiimperialisme
socialisme democràtic
euroescepticisme
eurocomunisme
nacionalisme d'esquerres (dècada del 1940–dècada del 1980)
estalinisme (–1994)
leninisme (–1994)
esquerra antiestalinista (1994–) Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra radical Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciódesembre 1920, Tours Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
Membre deCollectif des centres de documentation en histoire ouvrière et sociale (en) Tradueix
Kominform (1947–1956) Modifica el valor a Wikidata
Membres138.000 (2012) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu (1971–)
PresidènciaFabien Roussel Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Assemblea Nacional (2022)
12 / 577
Senat francès (2020)
14 / 348 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Colorvermell

Lloc webhttp://www.pcf.fr/
Facebook: Particommuniste Twitter (X): PCF Modifica el valor a Wikidata


El Partit Comunista Francès (Parti Communiste Français en francès) és un partit polític francès d'esquerres, membre del Partit de l'Esquerra Europea.

Història

El PCF fou fundat al Congrés de Tours, l'any 1920, com a conseqüència de l'escissió al si de la Secció Francesa de la Internacional Obrera (SFIO) entre els partidaris de la 2ª Internacional (de la qual formava part la SFIO) i els partidaris de la III Internacional (majoritaris i favorables a la Revolució Russa i al bolxevisme). Aquests últims fundaren la Secció Francesa de la Internacional Comunista, que esdevindria posteriorment l'actual Partit Comunista Francès. Durant els anys trenta el principal dirigent fou el nord-català Andreu Marty. Més tard en fou secretari general Maurice Thorez. I fins al 1968 hi va militar el filòsof Roger Garaudy.

Situació actual

En l'actualitat, la secretaria nacional del PCF l'ocupa el conseller general de l'Illa de França Pierre Laurent. Va ser escollida per aquest càrrec després de la marxa de l'antic president Robert Hue. Marie-George Buffet havia estat anteriorment secretària general del partit.

El Partit Comunista Francès es troba avui dia a l'oposició.

Dos departaments són governats pel Partit Comunista. Es tracta dels departaments de Sena Saint-Denis i Val-de-Marne, tots dos a la regió d'Illa de França. El PCF ocupa la presidència d'aquests dos departaments gràcies al suport rebut per part dels altres partits polítics d'esquerra presents als Consells Generals, ja que en cap de les dues assemblees disposa de la majoria absoluta.

D'entre els altres departaments francesos, el Partit Comunista francès té una presència notable als Consells Generals dels departaments del Nord i Pas de Calais, amb 10 consellers generals a cadascun; Gard (Llenguadoc-Rosselló) i Sena Marítim (Alta Normandia) amb 9 consellers; Cher (Centre) i les Boques del Roine amb 8 consellers; i al Consell General de l'Isère (Roine-Alps), amb 7 consellers generals.

El Partit Comunista francès i el Parti de Gauche, PG , (Partit d'Esquerra) van formar l'any 2009 una aliança, anomenada Front de Gauche, FG, (Front d'Esquerres) de cara a les Eleccions Europees de 2009, que s'ha mantingut l'any 2010 per a les eleccions regionals franceses de 2010.

Referències

  • Le Monde. Cahier résultats: Second tour des régionales et des cantonales. París, 30 de març del 2004.

Enllaços externs