Nicèfor Brienni el Jove: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: historia -> història
m Corregit: historia -> història
Línia 8: Línia 8:
El [[1137]] fou enviat a [[Síria]] per intentar aixecar el setge d'Antioquia pels croats, però es va posar malalt i va tornar a [[Constantinoble]] on va morir poc després.
El [[1137]] fou enviat a [[Síria]] per intentar aixecar el setge d'Antioquia pels croats, però es va posar malalt i va tornar a [[Constantinoble]] on va morir poc després.


Va deixar una historia dels regnes d'[[Isaac I Comnè]], [[Constantí X Ducas]], [[Romà IV Diògenes]] i [[Miquel VII Ducas]] Parapinaces, que es una de les obres més valuoses sobre història bizantina.
Va deixar una història dels regnes d'[[Isaac I Comnè]], [[Constantí X Ducas]], [[Romà IV Diògenes]] i [[Miquel VII Ducas]] Parapinaces, que es una de les obres més valuoses sobre història bizantina.





Revisió del 01:50, 5 gen 2014

Nicèfor Brienni (Nicephorus Bryennius) fou el marit d'Anna Comnena. Va néixer a Orèsties a Macedònia a la meitat del segle XI (1062) i era fill o nebot d'un famós general bizantí també anomenat Nicèfor Brienni.

Fou amic i lleial a l'emperador Aleix I Comnè (1081). Fou un general distingit i un notable intel·lectual. L'emperador va crear per a ell el títol de panipersebastos (panhypersebastos) que l'assimilava a un "cèsar"; aquest darrer títol també li es donat. També va obtenir la mà de la seva filla Anna Comnena amb la que va viure feliçment durant 40 anys.

Es va distingir a la guerra contra Bohemond d'Antioquia i va negociar la pau del 1108. Anna va intentar que Nicèfor fos nomenat hereu però Aleix no va voler desheretar al seu fill Joan. Així quan Aleix va morir el 1118, Anna i Nicèfor van conspirar contra el jove Joan II Comnè, però el complot va fracassar, a causa del fet que Nicèfor va refusar d'actuar en el moment decisiu (cosa que la seva dona li va retreure). Els seus bens foren confiscats i els dos foren desterrats a Oenoe (després Unieh) a la costa de la Mar Negra, on van viure retirats per bastants anys però amb el temps Nicèfor va recuperar el favor de l'emperador.

El 1137 fou enviat a Síria per intentar aixecar el setge d'Antioquia pels croats, però es va posar malalt i va tornar a Constantinoble on va morir poc després.

Va deixar una història dels regnes d'Isaac I Comnè, Constantí X Ducas, Romà IV Diògenes i Miquel VII Ducas Parapinaces, que es una de les obres més valuoses sobre història bizantina.