República Democràtica del Vietnam: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: potencies -> potències
Línia 45: Línia 45:


== Partició ==
== Partició ==
Amb la divisió del país en dues zones, el Nord sota influència socialista-comunista i el Sud sota influència francesa (que posteriorment passaria a ser [[Estats Units d'Amèrica|nord-americana]]) es va produir un èxode massiu dels vietnamites del Nord cap al Sud, especialment molts [[catolicisme|catòlics]] no tolerats al nord i de [[vietminh]]s i/o [[vietcong]]s impulsats per alliberar el sud del control de les potencies occidentals com [[França]] o els [[Estats Units d'Amèrica]]. El govern de Vietnam del Nord va impulsar entre els anys [[1955]] i [[1956]] que es portaren a terme reformes agràries.
Amb la divisió del país en dues zones, el Nord sota influència socialista-comunista i el Sud sota influència francesa (que posteriorment passaria a ser [[Estats Units d'Amèrica|nord-americana]]) es va produir un èxode massiu dels vietnamites del Nord cap al Sud, especialment molts [[catolicisme|catòlics]] no tolerats al nord i de [[vietminh]]s i/o [[vietcong]]s impulsats per alliberar el sud del control de les potències occidentals com [[França]] o els [[Estats Units d'Amèrica]]. El govern de Vietnam del Nord va impulsar entre els anys [[1955]] i [[1956]] que es portaren a terme reformes agràries.


== Guerra de Vietnam ==
== Guerra de Vietnam ==

Revisió del 14:22, 5 gen 2014

Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa
República Democràtica de Vietnam



1945 – 1976
de}}}Vietnam del Nord de}}}Vietnam del Nord
Bandera Escut
Himne nacional: Tien quan ca ("Les tropes avancen")
Ubicació de Vietnam del Nord
Informació
CapitalHanoi
Idioma oficialvietnamita
Monedadong Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície
157,880 km²
Població(est.): 13,000,000 (Densitat: 0,1 h/km²)
Període històric
Guerra Freda
Independència de França1945
Unificació del Vietnam1976
Política
Forma de governRepública comunista
President
 • 1945-1969:Ho Chi Minh
 • 1969-1976:Ton Duc Thang

La República Democràtica de Vietnam (en vietnamita: Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa), popularment anomenada Vietnam del Nord o República de Vietnam del Nord, fou un estat comunista fundat per diversos revolucionaris polítics presidits per Ho Chi Minh a la ciutat d'Hanoi el 2 de setembre de 1945.

Precedents

L'any 1945 s'inicià la Guerra d'Indoxina, una guerra iniciada pel Viet Minh liderat pel polìtic Ho Chi Minh contra la dominació francesa d'aquest territori. Així Minh declarà la independència de Vietnam del Nord el 2 de setembre de 1945, establint la seva capital a la ciutat d'Hanoi i governada per un govern comunista aliat amb la Unió Soviètica i la República Popular de Xina, països que van reconèixer l'existència d'aquest estat el 1950.

L'any 1954 es lliurà la Batalla de Dien Bien Phu, en la qual els francesos perderen definitivament la guerra i es reconegué la independència total respecte als seus colonitzadors europeus de Laos, Cambodja i el Vietnam del Nord, restant el Vietnam del Sud sota el seu poder.

Partició

Amb la divisió del país en dues zones, el Nord sota influència socialista-comunista i el Sud sota influència francesa (que posteriorment passaria a ser nord-americana) es va produir un èxode massiu dels vietnamites del Nord cap al Sud, especialment molts catòlics no tolerats al nord i de vietminhs i/o vietcongs impulsats per alliberar el sud del control de les potències occidentals com França o els Estats Units d'Amèrica. El govern de Vietnam del Nord va impulsar entre els anys 1955 i 1956 que es portaren a terme reformes agràries.

Guerra de Vietnam

El 1959 el Partit Comunista Vietnamita secretament va decidir portar a terme una guerra contra el Sud sense importar els enormes costos que implicava.

Amb la caiguda de la ciutat de Saigon davant les forces nord-vietnamites el 30 d'abril de 1975 l'autoritat política de Vietnam del Sud va ser assumida per la República de Vietnam del Sud. Aquest govern es va fusionar amb el Vietnam del Nord el 2 de juliol de 1976 i van formar una sola nació denominada la República Socialista de Vietnam.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: República Democràtica del Vietnam