Test de Lucas: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot endreça categories
m Corregit: correcte -> correcte, ja que si
Línia 19: Línia 19:
Per realitzar aquestes [[Potenciació modular|potències modulars]] hauria d'usar el mètode accelerat de [[exponenciació binària]].
Per realitzar aquestes [[Potenciació modular|potències modulars]] hauria d'usar el mètode accelerat de [[exponenciació binària]].


Aquest [[algorisme]] és correcte ja que si '' a '' passa el primer pas, podem deduir que '' a '' i '' n '' són [[coprimer]] s. Si '' a '' també passa el segon pas, llavors l'ordre de '' a '' al grup (''' Z '''/'' n ''' '' Z ''') * és igual a '' n '' - 1, el que significa que l'ordre d'aquest grup és '' n '' - 1, implicant que '' n '' és primer. Recíprocament, si '' n '' és primer, llavors hi ha una [[Arrel primitiva mòdul n|arrel primitiva mòdul '' n '']] i qualsevol arrel primitiva passarà dos passos de l'algorisme.
Aquest [[algorisme]] és correcte, ja que si '' a '' passa el primer pas, podem deduir que '' a '' i '' n '' són [[coprimer]] s. Si '' a '' també passa el segon pas, llavors l'ordre de '' a '' al grup (''' Z '''/'' n ''' '' Z ''') * és igual a '' n '' - 1, el que significa que l'ordre d'aquest grup és '' n '' - 1, implicant que '' n '' és primer. Recíprocament, si '' n '' és primer, llavors hi ha una [[Arrel primitiva mòdul n|arrel primitiva mòdul '' n '']] i qualsevol arrel primitiva passarà dos passos de l'algorisme.


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 08:11, 19 gen 2014

En teoria de nombres, el test de Lucas és un test de primalitat per a un nombre natural n i requereix que els factors cosins de n - 1 siguin coneguts.

Si hi ha un nombre natural a menor que n i més gran que 1 que verifica les condicions

així com

per a tots els factors primers q de n - 1, llavors n és primer. Si no pot trobar tal a , llavors n és un nombre compost.

Per exemple, prengui n = 71. Llavors, n - 1 = 70 = (2) (5) (7). Preneu-vos ara a = 11. En primer lloc:

Això no demostra que l'ordre multiplicatiu d'11 mod 71 és 70, perquè algun factor de 70 encara podria funcionar amunt. Verifiquem llavors 70 dividit pels seus factors primers:

Llavors, l'ordre multiplicatiu d'11 mod 71 és 70 i d'aquesta manera, 71 és primer.

Per realitzar aquestes potències modulars hauria d'usar el mètode accelerat de exponenciació binària.

Aquest algorisme és correcte, ja que si a passa el primer pas, podem deduir que a i n són coprimer s. Si a també passa el segon pas, llavors l'ordre de a al grup ( Z / n Z ) * és igual a n - 1, el que significa que l'ordre d'aquest grup és n - 1, implicant que n és primer. Recíprocament, si n és primer, llavors hi ha una arrel primitiva mòdul n i qualsevol arrel primitiva passarà dos passos de l'algorisme.

Vegeu també

Nota