Vuit reines: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Corregit: en -> a posar
Línia 13: Línia 13:
|Una solució.
|Una solució.
}}
}}
El [[trencaclosques]] de les '''vuit reines''' (o de les '''vuit dames''') és un [[problema d'escacs i matemàtica|problema]] de [[raonament lògic]] que consisteix en posar vuit [[Dama (escacs)|dames]] d'[[escacs]] en un [[escaquer]] (8 × 8 caselles) de tal manera que cap d'elles sigui capaç de capturar-ne qualsevol altra amb els moviments estàndards de la dama dels escacs. Les dames s'han de col·locar de tal manera que no n'hi hagi cap capaç d'amenaçar les altres. Per tant, requereix una solució en què no hi hagi dues dames que comparteixin la mateixa [[fila (escacs)|fila]], [[columna (escacs)|columna]] o [[Glossari_de_termes_d'escacs#Diagonal|diagonal]].
El [[trencaclosques]] de les '''vuit reines''' (o de les '''vuit dames''') és un [[problema d'escacs i matemàtica|problema]] de [[raonament lògic]] que consisteix a posar vuit [[Dama (escacs)|dames]] d'[[escacs]] en un [[escaquer]] (8 × 8 caselles) de tal manera que cap d'elles sigui capaç de capturar-ne qualsevol altra amb els moviments estàndards de la dama dels escacs. Les dames s'han de col·locar de tal manera que no n'hi hagi cap capaç d'amenaçar les altres. Per tant, requereix una solució en què no hi hagi dues dames que comparteixin la mateixa [[fila (escacs)|fila]], [[columna (escacs)|columna]] o [[Glossari_de_termes_d'escacs#Diagonal|diagonal]].


El trencaclosques de les vuit dames és un exemple del més general '''trencaclosques de les n reines''' que consisteix en col·locar n dames en un tauler d'escacs n × n, que només té solucions per a n= 1 o n ≥ 4.
El trencaclosques de les vuit dames és un exemple del més general '''trencaclosques de les n reines''' que consisteix en col·locar n dames en un tauler d'escacs n × n, que només té solucions per a n= 1 o n ≥ 4.

Revisió del 15:21, 24 gen 2014

abcdefgh
8
d8 blanques dama
g7 blanques dama
c6 blanques dama
h5 blanques dama
b4 blanques dama
e3 blanques dama
a2 blanques dama
f1 blanques dama
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Una solució.

El trencaclosques de les vuit reines (o de les vuit dames) és un problema de raonament lògic que consisteix a posar vuit dames d'escacs en un escaquer (8 × 8 caselles) de tal manera que cap d'elles sigui capaç de capturar-ne qualsevol altra amb els moviments estàndards de la dama dels escacs. Les dames s'han de col·locar de tal manera que no n'hi hagi cap capaç d'amenaçar les altres. Per tant, requereix una solució en què no hi hagi dues dames que comparteixin la mateixa fila, columna o diagonal.

El trencaclosques de les vuit dames és un exemple del més general trencaclosques de les n reines que consisteix en col·locar n dames en un tauler d'escacs n × n, que només té solucions per a n= 1 o n ≥ 4.

El problema concret de 8 × 8 té 92 solucions diferents.

Vegeu també


Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AD