Carl Wieman: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Corregit: en -> a sintetitzar
Línia 7: Línia 7:


== Recerca científica ==
== Recerca científica ==
L'any [[1995]], al costat d'[[Eric Allin Cornell]], fou el primer en sintetitzar el [[condensat de Bose-Einstein]]. Aquest condensat fou descrit el [[1924]] per [[Satyendra Nath Bose]] i [[Albert Einstein]] i suposava l'existència d'un nou [[estat de la matèria]] a més del [[estat sòlid|sòlid]], [[estat líquid|líquid]], [[estat gasós|gasós]] i el [[plasma (Estat de la matèria)|plasma]].
L'any [[1995]], al costat d'[[Eric Allin Cornell]], fou el primer a sintetitzar el [[condensat de Bose-Einstein]]. Aquest condensat fou descrit el [[1924]] per [[Satyendra Nath Bose]] i [[Albert Einstein]] i suposava l'existència d'un nou [[estat de la matèria]] a més del [[estat sòlid|sòlid]], [[estat líquid|líquid]], [[estat gasós|gasós]] i el [[plasma (Estat de la matèria)|plasma]].


L'any [[2000]] fou guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]], juntament amb Conell i [[Wolfgang Ketterle]], ''pels seus treballs al voltant del Condensat de Bose-Einstein''.
L'any [[2000]] fou guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]], juntament amb Conell i [[Wolfgang Ketterle]], ''pels seus treballs al voltant del Condensat de Bose-Einstein''.

Revisió del 16:41, 25 gen 2014

Fitxer:WiemanandCornell.jpg
Carl Wieman, situat a l'esquerra, al costat d'Eric Allin Cornell a la Universitat de Colorado
Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2001)

Carl Edwin Wieman (Corvallis, Oregon, 26 de març de 1951) és un físic i professor universitari estatunidenc guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2001.

Biografia

Va estudiar física a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, on es va llicenciar el 1973, i posteriorment realitzà el seu doctorat a la Universitat de Stanford, aconseguint-lo l'any 1977. Des de 1987 és professor de física a la Universitat de Colorado.

Recerca científica

L'any 1995, al costat d'Eric Allin Cornell, fou el primer a sintetitzar el condensat de Bose-Einstein. Aquest condensat fou descrit el 1924 per Satyendra Nath Bose i Albert Einstein i suposava l'existència d'un nou estat de la matèria a més del sòlid, líquid, gasós i el plasma.

L'any 2000 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, juntament amb Conell i Wolfgang Ketterle, pels seus treballs al voltant del Condensat de Bose-Einstein.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carl Wieman