Judà (fill de Jacob): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Wk (discussió | contribucions)
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 19: Línia 19:
*[[Tribu de Judà]]
*[[Tribu de Judà]]
[[Categoria:Gènesi]]
[[Categoria:Gènesi]]

[[da:Juda]]
[[en:Judah (Bible)]]
[[fr:Juda (patriarche)]]
[[he:יהודה (דמות מקראית)]]
[[nl:Juda (zoon van Jakob)]]
[[no:Juda]]
[[pl:Juda]]
[[pt:Judá (filho de Jacó)]]
[[ru:Иуда]]
[[fi:Juuda]]
[[sv:Juda]]
[[uk:Юда син Ізраїля]]
[[zh:犹大 (雅各第四子)]]

Revisió del 21:43, 5 ago 2007

Segons el Gènesi, Judà era el quart fill del patriarca Jacob i la seva primera esposa Lia. Fou el patriarca i cap de la Tribu de Judà, la més important ja que el seu pare Jacob s'enemistà amb Rubèn i cedí els drets de lideratge del poble a Judà.

Un dia mentre pasturava amb els seus germans, Judà proposà vendre el seu germà Josep a un mercader d'esclaus. Aleshores esquinçaren la túnica de Josep, l'embrutaren de sang i la portaren al seu pare Jacob explicant-li que Josep havia estat mort per una fera.

Al poc temps, Judà se n'anà de casa del seu pare i s'instal·la amb un amic seu, anomenat Hirà, a Adul·lam. Allà es casà amb Batxuà (Llibre dels Jubileus) o Il·lit (Llibre de Jasher) i tingué tres fills:

  • Er
  • Onan
  • Xelà

El fill gran, Er, es casà amb una canaanea anomenada Tamar. Poc després, la dona enviudà i es casà amb Onan, germà del seu espòs, però també morí prematurament. Llavors s'havia de casar amb el germà petit Xelà, però aquest encara no tenia l'edat suficient, i se n'anà a viure a casa del seu pare.

Van passar el anys i Judà es quedà vidu. Un dia, va anar de viatge i va mantenir relacions amb la seva nora, que es va disfressar de prostituta per jaure amb ell. De resultes van tenir bessonada:

Quan arribaren temps de sequera, baixà amb els seus germans a Egipte per comprar aliments. Allà es toparen amb el regent del país, qui els confessà que era el seu germà Josep i els perdonà a tots. Aleshores Judà s'endugué la seva família a Egipte: els seus fills (Xelà, Peres i Zèrah) i els seus néts (els fills de Peres, Hesron i Hamul) i les seves respectives dones i esclaus. Va morir amb 119 o 129 anys, segons les versions.

Vegeu també