Nova Anglaterra: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 66 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q18389
images
Línia 55: Línia 55:
== Referències ==
== Referències ==
<references />
<references />


<gallery perrow="6">
Image:First_Congregational_Church,_Cheshire_CT.jpg|<center>[[Connecticut]]</center>
Image:Kennebunk_Free_Library,_Kennebunk_ME.jpg|<center>[[Maine (EUA)|Maine]]</center>
Image:North Common Meadow, Petersham MA.jpg|<center>[[Massachusetts]]</center>
Image:Woodland_Cemetery,_Keene_NH.jpg|<center>[[Nou Hampshire]]</center>
Image:St_Thomas_Episcopal_Church,_Alton_RI.JPG|<center>[[Rhode Island]]</center>
Image:Main Street, Montpelier VT.jpg|<center>[[Vermont]]</center>
</gallery>


{{commonscat|New England}}
{{commonscat|New England}}

Revisió del 16:36, 29 gen 2014

New England
Bandera
Ubicació de Nova Anglaterra dins dels Estats Units
Constituït com Colonies Unides de New England 1643
Constituït com Domini de New England 1686
Admissió als EUA
 - Connecticut
 - Maine

 - Massachusetts
 - New Hampshire
 - Rhode Island
 - Vermont

 - 9 de gener de 1788 (5è)
 - separat de Massachusetts el 15 de març de 1820 (23è)
 - 6 de febrer de 1788 (6è)
 - 21 de juny de 1788 (9è)
 - 29 de maig de 1790 (13è)
 - 4 de març de 1791 (14è)
Estadístiques regionals
Ciutat més gran Boston, Massachusetts
Estats inclosos Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island i Vermont
Superfície
 - Total

181.440 km²
Població
 - Total (2006)
 - Densitat

 14.239.724[1]
76.7 habitants/km²

La Nova Anglaterra (New England, en anglès) és una regió dels Estats Units localitzada a l'extrem nord-est del país. Limita amb Canadà pel nord, l'oceà Atlàntic per l'est i pel sud, i l'estat de Nova York per l'oest. Inclou, en ordre orogràfic de nord-est a sud-oest, els sis estats de Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut. Nova Anglaterra no és una divisió administrativa dels EUA, sinó una regió cultural i històrica. Dins d'Estats Units, el terme yankee (iànqui en català) s'usa per referir-se a la gent de Nova Anglaterra, sigui de forma juganera, descriptiva col·loquial o pejorativa, mentre que a Nova Anglaterra mateix el terme s'ha usat en el passat per referir-se als descendents directes dels colons originals anglesos.

És la regió dels EUA amb major nivell econòmic (47.100 $ de renda per hab.) i qualitat de vida. També és la regió amb major proximitat cultural a Europa (conserva orgullosament costums i tradicions des dels ss. XVII-XVIII) i amb un major nivell cultural i educatiu (seu dels prestigiosos centres educatius de Harvard, Boston College, l'Institut Tecnològic de Massachusetts, Brown University i Yale, entre d'altres). També acull centres d'estiueig reputats i sovint elitistes (New Haven a Connecticut, Newport a Rhode Island, Portsmouth a New Hampshire, tots ells a la costa), com també altres centres de turisme i estiueig menys elitistes com ara les illes de Martha's Vineyard i Nantucket, i centres més populars com ara la península de Cape Cod, la majoria de la costa de Maine i la majoria de la costa de Massachusetts, i centres de turisme de tardor (per gaudir de l'espectacle de les fulles de colors, fenomen anomenat "fall foliage") i hivernal, d'esquí, a les muntanyes Apalatxes a l'oest de la regió. Nova Anglaterra acull al 4,7% de la població dels EUA (14,3 milions d'habitants), però aporta el 5,5% del PNB nacional.

Boston, amb uns 600.000 habitants (5,8 milions a la seva àrea metropolitana) és el centre cultural ("capital cultural" dels EUA) i industrial més important de la zona, així com la ciutat gran més antiga dels EUA. La regió de Nova Anglaterra està poblada majoritàriament (al voltant del 90%) per anglosaxons descendents d'europeus (hi ha una destacada minoria francòfona a Maine i New Hampshire). Destaca políticament pel seu caràcter progressista, sent un "feu" del progressisme i del Partit Demòcrata.

Originalment, Nova Anglaterra només estava formada per les colònies angleses de Connecticut, Massachusetts, New Hampshire i Rhode Island, però després d'un temps es van subdividir els territoris i avui la regió sencera inclou els estats de:

Vegeu també

Referències


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nova Anglaterra