Pierre Poujade: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Indexació de la categoria
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Pierre Poujade''' (Sant Serer, [[Dordonya]], 1920 – Labastida, [[Avairon]], 2003) fou un polític [[francès]]. Vinculat a la petita burgesia, durant l'ocupació nazi va lluitar amb la ''Royal Air Force'' el 1943. En acabar la guerra, tornà al seu poble i treballà com a llibreter. El 1954 es dedicà a la política i creà la [[Union de Défense des Commerçants et Artisans de France]] (UDCA), oposada a la política fiscal del govern. Els seus partidaris assoliren 52 escons en les eleccions del 1956 (un d'ells, el jove [[Jean-Marie Le Pen]]) i formaren el grup parlamentari ''Union et Fraternité Françaises'', que propugnà la justícia social i fiscal. Contrari al referèndum del 1958, el moviment poujadista s'extingí ràpidament, si bé el seu líder ha restat vinculat a organitzacions de treballadors autònoms, petits agricultors, etc. Publicà ''J'ai choisi le combat'' i ''À l'heure de la colère'' (1977).
'''Pierre Poujade''' (Sant Serer, [[Dordonya]], 1920 – Labastida, [[Avairon]], 2003) fou un polític [[francès]]. Vinculat a la petita burgesia, durant l'ocupació nazi va lluitar amb la ''[[Royal Air Force]]'' el 1943. En acabar la guerra, tornà al seu poble i treballà com a llibreter. El 1954 es dedicà a la política i creà la [[Union de Défense des Commerçants et Artisans de France]] (UDCA), oposada a la política fiscal del govern. Els seus partidaris assoliren 52 escons en les eleccions del 1956 (un d'ells, el jove [[Jean-Marie Le Pen]]) i formaren el grup parlamentari ''Union et Fraternité Françaises'', que propugnà la justícia social i fiscal. Contrari al referèndum del 1958, el moviment poujadista s'extingí ràpidament, si bé el seu líder ha restat vinculat a organitzacions de treballadors autònoms, petits agricultors, etc. Publicà ''J'ai choisi le combat'' i ''À l'heure de la colère'' (1977).
Tot i que hom el considera un precedent del [[Front Nacional (França)|Front Nacional]], en els darrers anys se'n desvinculà.
Tot i que hom el considera un precedent del [[Front Nacional (França)|Front Nacional]], en els darrers anys se'n desvinculà.



Revisió del 12:44, 8 ago 2007

Pierre Poujade (Sant Serer, Dordonya, 1920 – Labastida, Avairon, 2003) fou un polític francès. Vinculat a la petita burgesia, durant l'ocupació nazi va lluitar amb la Royal Air Force el 1943. En acabar la guerra, tornà al seu poble i treballà com a llibreter. El 1954 es dedicà a la política i creà la Union de Défense des Commerçants et Artisans de France (UDCA), oposada a la política fiscal del govern. Els seus partidaris assoliren 52 escons en les eleccions del 1956 (un d'ells, el jove Jean-Marie Le Pen) i formaren el grup parlamentari Union et Fraternité Françaises, que propugnà la justícia social i fiscal. Contrari al referèndum del 1958, el moviment poujadista s'extingí ràpidament, si bé el seu líder ha restat vinculat a organitzacions de treballadors autònoms, petits agricultors, etc. Publicà J'ai choisi le combat i À l'heure de la colère (1977). Tot i que hom el considera un precedent del Front Nacional, en els darrers anys se'n desvinculà.