Vés al contingut

Ressonància magnètica nuclear: diferència entre les revisions

m
esborrats enllaços wikis, i més
(Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors)
m (esborrats enllaços wikis, i més)
 
La RMN s'utilitza com a eina [[espectroscòpia|espectroscòpica]] per obtenir dades físiques i químiques de compostos químics. En la pràctica, la RMN sobre àtoms d'hidrogen o de carboni és la que té més rellevància, ja que aquests àtoms es troben presents en la majoria de molècules, si més no en les [[matèria orgànica|orgàniques]] (tot i que el <sup>13</sup>C no és l'[[isòtop]] més abundant, sol haver-n'hi una proporció prou elevada en qualsevol mostra). El principi bàsic és que, si bé les propietats magnètiques de cada àtom depenen principalment de la composició del seu nucli (nombre de protons i de neutrons), l'ambient al voltant d'aquest àtom també hi té un efecte (apantallament electrònic i acoblament de spin). Això fa possible que cada àtom (o grup d'àtoms equivalents) en una molècula doni un senyal diferent en l'espectre RMN.
 
 
==Història ==
 
El desenvolupament de la RMN com a tècnica de la [[química analítica]] i la [[bioquímica]] es semblant al desenvolupament de la tecnologia electromagnètica i [[electrònica]] avançada i la seva introducció a l'ús civil.
 
 
==Teoria de la ressonància magnètica nuclear==
 
Si la simetria local d'aquests orbitals moleculars no és molt gran (que portaria a un desplaçament "isotropic"), aleshores l'apantallament depèn de l'orientació de la molècula respecte al camp magnètic extern ('''B'''<sub>0</sub>). A l'espectroscòpia [[RMN de l'estat sòlid]], la [[rotació de l'angle màgic]] és necessària per fer la mitja entre les diferents orientacions. Això no és necessari a les investigacions convencionals de RMN de molècules, ja que el ràpid moviment molecular ja elimina la dependència en l'orientació ([[anisotropia del desplaçament químic]]). En aquest cas s'usa el terme desplaçament químic mitjà.
 
 
==Articles relacionats==
* [[Imatgeria per ressonància magnètica]]
* [[Espectroscòpia d'espín de muó]]
* [[Ressonància paramagnètica electrònica]]
{{Commonscat}}
 
{{ORDENA:Ressonancia Magnetica Nuclear}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Tecnologia nuclear]]
[[Categoria:Tècniques de laboratori]]
 
[[pl:Jądrowy rezonans magnetyczny]]
[[sq:Leximi i mendjes]]
64.831

modificacions