Universitat Yale: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Correció lingüística
Línia 1: Línia 1:
{{coord|41.311150|-72.92655|display=title}}
{{coord|41.311150|-72.92655|display=title}}
[[Fitxer:Sterling Memorial Library 2, September 1, 2008.jpg|thumb|right|Sterling Memorial Library]]
[[Fitxer:Sterling Memorial Library 2, September 1, 2008.jpg|thumb|right|Sterling Memorial Library]]
La '''Universitat de Yale''' és una de les institucions educatives privades més reconegudes dels [[Estats Units d'Amèrica]] i del món. Va ser fundada l'any [[1701]]. També té el segon sistema bibliotecari més gran de qualsevol universitat. Es troba en la localitat de [[New Haven]], [[Connecticut]], i el seu nom rendeix honor a [[Elihu Yale]], un dels seus primers benefactors. Yale ha produït alumnes destacats en diferents àmbits. Tot i ser una universitat relativament petita, la universitat ha graduat a més presidents d'[[Estats Units]] en l'era moderna que qualsevol altra universitat.
La '''Universitat de Yale''' és una de les institucions educatives privades més reconegudes dels [[Estats Units d'Amèrica]] i del món. Va ser fundada l'any [[1701]]. També té el segon sistema bibliotecari més gran de qualsevol universitat. Es troba a la localitat de [[New Haven]], [[Connecticut]], i el seu nom rendeix honor a [[Elihu Yale]], un dels seus primers benefactors. Yale ha produït alumnes destacats en diferents àmbits. Tot i ser una universitat relativament petita, en ella s'han graduat més presidents d'[[Estats Units]] de l'era moderna que en qualsevol.


Des de [[1972]] un graduat de Yale ha estat present en la contesa per a la presidència, i sis graduats de la universitat han guanyat el [[Premi Nobel]] des de [[1994]]. D'acord a la [[revista Fortune]], Yale ha graduat més directors executius de companyies del ''[[Fortune 500]]'' que qualsevol altra universitat.
Des de [[1972]] un graduat de Yale ha estat present en la contesa per a la presidència, i sis graduats de la universitat han guanyat el [[Premi Nobel]] des de [[1994]]. D'acord a la [[revista Fortune]], Yale ha graduat més directors executius de companyies del ''[[Fortune 500]]'' que qualsevol altra universitat.


Actors com [[Paul Newman]], [[Meryl Streep]], [[Jodie Foster]] i [[Edward Norton]] també són graduats de Yale. En l'àmbit catalano-parlant destaquen l'economista català [[Xavier Sala i Martín]], qui va exercir de Professor i el polític [[Andorra|andorrà]] [[Juli Minoves]], qui va estudiar ciències polítiques. Yale és molt selectiva en les seves admissions. Menys del 10% dels gairebé 20,000 sol·licitants al programa de "undergraduate" són admesos. [[Yale Law School]], el més selectiu del país, accepta a només el 6% dels sol·licitants. La rivalitat entre Yale i [[Universitat de Harvard|Harvard]] és la més antiga i intensa de la "[[Ivy League]]". La rivalitat involucra l'aspecte acadèmic i esportiu, des de l'equip de [[rem (esport)|rem]] fins al [[futbol americà]], esport inventat per un entrenador de Yale. D'acord al president de la universitat [[Richard C. Levin]], la universitat està concentrada a educar a líders que puguin operar en un marc internacional.
Actors com [[Paul Newman]], [[Meryl Streep]], [[Jodie Foster]] i [[Edward Norton]] també són graduats de Yale. En l'àmbit catalano-parlant, destaquen l'economista català [[Xavier Sala i Martín]], qui hi va exercir de professor, i el polític [[Andorra|andorrà]] [[Juli Minoves]], que hi va estudiar ciències polítiques. Yale és molt selectiva en les admissions. Menys del 10% dels gairebé 20,000 sol·licitants al programa de "undergraduate" hi són admesos. [[Yale Law School]], el més selectiu del país, accepta només el 6% dels sol·licitants. La rivalitat entre Yale i [[Universitat de Harvard|Harvard]] és la més antiga i intensa de la "[[Ivy League]]". La rivalitat involucra l'aspecte acadèmic i esportiu, des de l'equip de [[rem (esport)|rem]] fins al de [[futbol americà]], esport inventat precisament per un entrenador de Yale. Segons el president de la universitat [[Richard C. Levin]], Yale està concentrada a educar líders que puguin operar en el marc internacional.


==Vegeu també==
==Vegeu també==

Revisió del 22:52, 22 feb 2014

Sterling Memorial Library

La Universitat de Yale és una de les institucions educatives privades més reconegudes dels Estats Units d'Amèrica i del món. Va ser fundada l'any 1701. També té el segon sistema bibliotecari més gran de qualsevol universitat. Es troba a la localitat de New Haven, Connecticut, i el seu nom rendeix honor a Elihu Yale, un dels seus primers benefactors. Yale ha produït alumnes destacats en diferents àmbits. Tot i ser una universitat relativament petita, en ella s'han graduat més presidents d'Estats Units de l'era moderna que en qualsevol.

Des de 1972 un graduat de Yale ha estat present en la contesa per a la presidència, i sis graduats de la universitat han guanyat el Premi Nobel des de 1994. D'acord a la revista Fortune, Yale ha graduat més directors executius de companyies del Fortune 500 que qualsevol altra universitat.

Actors com Paul Newman, Meryl Streep, Jodie Foster i Edward Norton també són graduats de Yale. En l'àmbit catalano-parlant, destaquen l'economista català Xavier Sala i Martín, qui hi va exercir de professor, i el polític andorrà Juli Minoves, que hi va estudiar ciències polítiques. Yale és molt selectiva en les admissions. Menys del 10% dels gairebé 20,000 sol·licitants al programa de "undergraduate" hi són admesos. Yale Law School, el més selectiu del país, accepta només el 6% dels sol·licitants. La rivalitat entre Yale i Harvard és la més antiga i intensa de la "Ivy League". La rivalitat involucra l'aspecte acadèmic i esportiu, des de l'equip de rem fins al de futbol americà, esport inventat precisament per un entrenador de Yale. Segons el president de la universitat Richard C. Levin, Yale està concentrada a educar líders que puguin operar en el marc internacional.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat Yale