Ègida: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «Una '''ègida''' era una peça protectora que s'usava en combat sobre el pit a l'Antiga Grècia, originàriament una pell d'animal i posteriorment com a p...».
 
m Robot insereix {{ORDENA:Egida}}
Línia 8: Línia 8:
<references />
<references />



{{ORDENA:Egida}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Armadures]]
[[Categoria:Armadures]]

Revisió del 21:23, 3 març 2014

Una ègida era una peça protectora que s'usava en combat sobre el pit a l'Antiga Grècia, originàriament una pell d'animal i posteriorment com a part d'una armadura, ornamentada segons el rang del guerrer. Està lligada a Atena[1], la qual es va posar com a trofeu les pells de les Gòrgones un cop mortes. Per això moltes ègides de nobles portaven pintat o tallat símbols relacionats amb les serps.

S'han trobat referències històriques d'altres pobles que podrien estar a l'origen no mitològic de l'ègida. Heròdot atribueix la peça als guarniments de les dones líbies i l'arqueologia moderna ha identificat unes pells hitites de caràcter cerimonial com els avantpassats possibles d'aquesta peça. Igualment algunes deïtats egípcies estan representades amb atributs que podrien parlar d'un origen comú mediterrani de l'ègida.

Per extensió s'ha creat l'expressió "actuar sota l'ègida", que significa "emparat o protegit".[2]

Referències

  1. Karl Kerenyi, The Gods of the Greeks, 1951
  2. http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0048426