Vés al contingut

Dades obertes: diferència entre les revisions

m
replantejament 1er paràgraf (poc temps per dedicar-hi)
(Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors)
m (replantejament 1er paràgraf (poc temps per dedicar-hi))
'''Dades obertes''' (''Open Data'' en [[anglès]]) són tots aquells conjunts de dades que es posen a disposició del públic i poden ser reutilitzats i tornats a publicar sense cap restricció. Té un esperit semblant al d'altres moviments "Oberts" i a comunitats com les de [[codi obert]], [[maquinari lliure]], [[contingut obert]] o [[accés obert]]. La pràctica i la ideologia de les dades obertes en si estan ben establertes de fa temps (per exemple en la tradició mertoniana de la ciència) tot i que el terme "Dades obertes" és recent i associat a [[internet]] i a la [[World Wide Web]].
 
Segons la [[Fundació Coneixement Obert|Open Knowledge Foundation]] un contingut per ser obert ha de seguir tres principis: ha de deixar al públic el dret a utilitzar-lo, el dret a reutilitzar-lo i adaptar-lo a les necessitats pròpies i el dret a redistribuir-lo i compartir-lo. La única restricció és que el producte resultant també ha de seguir el principi de poder ser obert<ref>[http://www.cccb.org/es/video-periodismo_de_datos_el_conocimiento_abierto_y_compartido_michael_bauer_y_marc_garriga_vo_en_trad_es-44400 Conferència de Michael Bauer (Open Knowledge Foundation) al CCCB]</ref>
 
Les dades haurien de satisfer certes condicions associades a la seva descripció, traçabilitat, qualitat, privacitat i interoperabilitat.
 
Té un esperit semblant al d'altres moviments "Oberts" i a comunitats com les de [[codi obert]] i d'[[accés obert]]. No obstant això, no estan vinculades i existeixen moltes combinacions possibles. La pràctica i la ideologia en si estan ben establertes (per exemple en la tradició mertoniana de la ciència), però el terme "Dades obertes" en si és recent.
 
En alguns casos les dades obertes es poden considerar més aviat com a '''Metadades obertes''' i encara no hi ha una formalització coherent.
40

modificacions