Senatconsult: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: la Havana -> l'Havana) ; Madrid
m Corregit: la Havana -> l'Havana) i
Línia 7: Línia 7:
==Enllaços externs==
==Enllaços externs==
* {{GEC|0141801}}
* {{GEC|0141801}}
* [http://fama2.us.es/fde/historiaDeLasLeyes.pdf "Historia de las leyes, plebiscitos i senadoconsultos más notables desde la fundación de Roma hasta Justiniano"] {{pdf}}, per D. Antonio de Puente y Franco (ministre togat de l'Audiencia pretorial de la Havana) i José Francisco Díaz (assessor general de rendes de l'Havana) ; Madrid 1840. {{es}}
* [http://fama2.us.es/fde/historiaDeLasLeyes.pdf "Historia de las leyes, plebiscitos i senadoconsultos más notables desde la fundación de Roma hasta Justiniano"] {{pdf}}, per D. Antonio de Puente y Franco (ministre togat de l'Audiencia pretorial de l'Havana) i José Francisco Díaz (assessor general de rendes de l'Havana) ; Madrid 1840. {{es}}
* [http://www.ancientlibrary.com/smith-dgra Dictionary of Greek and Roman Antiquities by William Smith (1870)] {{en}}
* [http://www.ancientlibrary.com/smith-dgra Dictionary of Greek and Roman Antiquities by William Smith (1870)] {{en}}
* http://www.ucm.es/info/archiepi/aevh/singulares/senadoconsulto.html
* http://www.ucm.es/info/archiepi/aevh/singulares/senadoconsulto.html

Revisió del 15:21, 13 març 2014

Un senatconsult (Senatusconsultum) era una decisió del senat romà que no era estrictament una llei però que tenia la mateixa validesa. El seu nom deriva de "senat" i de "cònsol" perquè la iniciativa per la decisió senatorial la prenia el cònsol. Els senatusconsultum eren confiats als tribuns i edils fins al temps d'August que aquesta funció va passar als qüestors. Un tribú de la plebs podia aturar una mesura proposada per un senatusconsultum, i després ho va poder fer l'emperador que tenia l'autoritat tribunícia.

Durant el període republicà és van emetre gran nombre de senatusconsultum i alguns de fets foren lleis encara que no tenien aquesta consideració i altres van esdevenir lleis al passar pels comicis. Els senatusconsultum eren referits generalment a l'administració, el manteniment de la religió, la suspensió o abrogació de lleis en cas d'urgència o necessitat pública, qüestions entre l'erari i els publicans, i el tractament d'italians i provincials. Progressivament totes aquestes matèries van quedar dins la jurisdicció del senat en forma legislació aplicada (administració, policia, religió, afers provincials i relacions exteriors) mentre la resta romania en mans de les assemblees. A mesura que era més difícil reunir les assemblees el poder legislatiu va anar passant al senat.

El més antic dels senatusconsultum (i dels documents romans) coneguts és el de Triburtibus; el segueix el de Bacchanalibus; d'alguns ha quedat referència a la Digesta. A partir d'August les lleis sovint foren fetes en forma de senatusconsultum que es designaven pel nom dels cònsols anyals o pel nom de l'emperador. En alguns casos força estranys prenien altres designacions com el famós senatusconsultum macedonianus.

Enllaços externs