Vés al contingut

Fundació: diferència entre les revisions

m
Corregit: posseix > posseeix
m (Bot: Rv. edic. de 83.57.11.26 (disc.) a vers. 11259816 de Legobot (disc.) [er:6])
m (Corregit: posseix > posseeix)
Les fundacions nord-americanes són diferents de les europees. Una fundació regida per la legislació nord-americana permet assignar sous quantiosos, permet lucrar-se amb el treball i a més té [[benefici fiscal|beneficis fiscals]].
 
Per exemple a Espanya, ha de ser una organització sense ànim de lucre, la fi de la qual respon a interessos generals i no particulars, i que posseixposseeix un [[Patrimoni]] destinat al compliment d'aquestes fins. L'absència d'ànim de lucre ha d'entendre's com impossibilitat de repartir beneficis, però sí pot tenir excedents que, en tot cas, haurien de ser destinats al compliment de fins en exercicis posteriors, o a l'increment del Patrimoni de la Fundació en els percentatges que estableixi la llei.
 
Les fundacions són persones jurídiques privades, però poden pertànyer al sector públic quan han estat creades (i, per tant, assignada la seva dotació fundacional) per un organisme administratiu amb capacitat per a això. La seva constitució pot realitzar-se, segons l'actual legislació estatal, mitjançant acte "inter vivos" o "mortis causa". En el primer supost els fundadors haurien d'atorgar escriptura pública de constitució de la fundació. En el segon suposat, és el propi testador el qual manifesta aquesta voluntat fundacional i establix el patrimoni que destina a aquest efecte (dotació fundacional). Serà posteriorment el [[marmessor]], si ho hagués, o si escau els hereus, els cridats per la Llei per a atorgar davant Notari la corresponent escriptura pública de constitució de la fundació. En defecte d'això, ho serà el protectorat competent.
1.166.425

modificacions