Túnel de la risa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: fins el(s) -> fins al(s)
m Corregit: intermitges > intermèdies
Línia 64: Línia 64:
Per resoldre el problema de la capacitat limitada del túnel, així com la massificació de la línia 1 del [[metro de Madrid]], el [[2004]] es començaren les obres per a construir un segon túnel de 7'5 quilòmetres, situat a l'oest de l'anterior. Aquest nou túnel fou inaugurat el [[9 de juliol]] de [[2008]]
Per resoldre el problema de la capacitat limitada del túnel, així com la massificació de la línia 1 del [[metro de Madrid]], el [[2004]] es començaren les obres per a construir un segon túnel de 7'5 quilòmetres, situat a l'oest de l'anterior. Aquest nou túnel fou inaugurat el [[9 de juliol]] de [[2008]]


El projecte de túnel contempla tres estacions intermitges: Sol (en ple centre de [[Madrid]]), Alonso Martínez i Nuevos Ministerios, de les quals només l'última dóna servei actualment. La nova estació de Sol no s'obrirà fins al [[2009]] i l'altra encara està en fase de projecte.
El projecte de túnel contempla tres estacions intermèdies: Sol (en ple centre de [[Madrid]]), Alonso Martínez i Nuevos Ministerios, de les quals només l'última dóna servei actualment. La nova estació de Sol no s'obrirà fins al [[2009]] i l'altra encara està en fase de projecte.


== Túnel d'alta velocitat ==
== Túnel d'alta velocitat ==

Revisió del 23:40, 17 març 2014

Infotaula xarxa de transportsTúnel de la Risa
Túnel oest, Túnel est
i Túnel UIC
túnel
Atocha - Chamartín
Inauguracióest 1967
oest 2008
UIC -
Longitud7 km
OperadorAdif
Dades tècniques
Velocitat60 - 80 km/h
120 km/h (UIC)
Ample ferroviariest i oest 1.668 mm i
UIC 1.435 mm
Enllaç amb:
Túnel de la risa
Chamartín*
Nuevos Ministerios
Alonso Martínezen projecte
Recoletos
Sol
Túnels oest, est i UIC
Atocha
Fitxer:BSicon extÜWc1.svg
(*)Chamartín està pendent de ser soterrat

El túnel de la risa (literalment, en català, "túnel del riure") és la denominació que se li dóna popularment a la connexió ferroviària de Madrid que, amb orientació sud-nord, uneix les estacions de Atocha (capçalera sud) i Chamartín (capçalera nord), les més importants de la ciutat quant a nombre de viatgers. Aquesta connexió conta actualment de dos túnels en servei amb dus vies cada un i un tercer en projecte.

Descripció

Rep el nom de túnel de la risa (riure en català) per la similitud que presentava amb una atracció de fira, molt popular a l'època de la construcció, anomenada tub de la risa. La premsa de l'època contrària al govern se'n reia de la nova construcció i la va batejar amb aquest nom.

Història

El túnel de 7 quilòmetres projectat durant l'etapa d'Indalecio Prieto al front del Ministeri de Foment (1933) al temps que es dissenyava l'estació de Chamartín com alternativa a l'estació del nord, encara que amb l'arribada de la Guerra Civil espanyola no fou inaugurat fins al 1967.

Segon túnel o túnel oest

Per resoldre el problema de la capacitat limitada del túnel, així com la massificació de la línia 1 del metro de Madrid, el 2004 es començaren les obres per a construir un segon túnel de 7'5 quilòmetres, situat a l'oest de l'anterior. Aquest nou túnel fou inaugurat el 9 de juliol de 2008

El projecte de túnel contempla tres estacions intermèdies: Sol (en ple centre de Madrid), Alonso Martínez i Nuevos Ministerios, de les quals només l'última dóna servei actualment. La nova estació de Sol no s'obrirà fins al 2009 i l'altra encara està en fase de projecte.

Túnel d'alta velocitat

Hi ha un tercer túnel ferroviari entre Atocha i Chamartín pendent de construcció que serà exclusiu per l'alta velocitat i en ample estàndard. Estarà situat més a l'est que el primer túnel de la risa i permetrà connectar les dos grans estacions amb les línies d'alta velocitat a Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria, Galícia i País Basc (costat de Chamartín) i Castella-la Manxa, Catalunya, València, Múrcia, Extremadura, la Rioja, Aragó i Andalusia (costat Atocha).

Circulacions

En l'actualitat ambdós túnels són recorreguts exclusivament per trens de viatgers, per una part de rodalies o regionals cadenciats que efectuen parada a totes les estacions, amb intervals de pas entre trens similars als d'una línia de metro, i per altra trens de mitjana distància i de llarg recorregut amb origen a Chamartín i destinacions meridionals nord-sur i sur-nord.

Rodalies

Mitja distància

A excepció dels regionals cadenciats, que sempre circulen pel túnel est i efectuen parada a Recoletos i Nuevos Ministerios, els altres poden circular alternativament per un túnel o un altre segons les necessitats de regulació.

Llarga distància

Circulen alternativament pel túnel est o oest segons les necessitats de regulació.

  • ALTARIA Madrid <·> Alacant
  • ALTARIA Madrid <·> Múrcia - Cartagena
  • ALVIA Gijón <·> Alacant
  • ALVIA Santander <·> Alacant
  • TALGO Madrid <·> Almeria
  • TALGO Galícia <·> Alacant