Giacomo Matteotti: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m +ref
Línia 1: Línia 1:
{{FR|data=agost de 2013}}
{{Infotaula persona
{{Infotaula persona
| nom = Giacomo Matteotti
| nom = Giacomo Matteotti
Línia 17: Línia 16:
[[Fitxer:Tomba di Giacomo Matteotti.jpg|thumb|Tomba de Giacomo Matteotti, [[Fratta Polesine]], [[Rovigo]]]]
[[Fitxer:Tomba di Giacomo Matteotti.jpg|thumb|Tomba de Giacomo Matteotti, [[Fratta Polesine]], [[Rovigo]]]]


Nascut en una família acomodada, Matteotti es va llicenciar en [[dret]] a la [[Universitat de Bolonya]], on va entrar en contacte amb el moviment socialista, del que es va convertir aviat en una figura destacada. Durant la [[Primera Guerra Mundial]] va sostenir la necessitat de mantenir la neutralitat d'[[Itàlia]], cosa que li va costar el seu empresonament a [[Sicília]]. Va rebre el malnom de "La Tempesta" per la seva impetuositat militant, però no va descurar el seu costat més humà, ja que donava gran part del seu salari com a diputat a un orfenat.
Nascut en una família acomodada, Matteotti es va llicenciar en [[dret]] a la [[Universitat de Bolonya]], on va entrar en contacte amb el moviment socialista, del que es va convertir aviat en una figura destacada.<ref name="brit">{{Britannica|369651}}</ref> Durant la [[Primera Guerra Mundial]] va sostenir la necessitat de mantenir la neutralitat d'[[Itàlia]], cosa que li va costar el seu empresonament a [[Sicília]]. Va rebre el malnom de "La Tempesta" per la seva impetuositat militant, però no va descurar el seu costat més humà, ja que donava gran part del seu salari com a diputat a un orfenat.


Matteotti fou el cap del [[Partit Socialista Unitari]], després [[Partit Socialista Italià]] en la Càmera dels Diputats, on va prendre posició contra el [[feixisme]] i contra [[Benito Mussolini]], i durant un cert temps fou el portaveu de la reduïda oposició parlamentària al [[Partit Nacional Feixista]].<ref name="GEC"/> El [[30 de maig]] de [[1924]] Matteotti va prendre la paraula a la Càmera per a protestar per les eleccions que s'havien celebrat el [[6 d'abril]]. Mentre de la bancada feixista sorgirien els crits i les riallades, Matteotti llançava un històric discurs en el qual esmenava una a una totes les il·legalitats i els abusos comesos pels feixistes a fi d'arribar a la victòria a les eleccions.
Matteotti fou el cap del [[Partit Socialista Unitari]], després [[Partit Socialista Italià]] en la Càmera dels Diputats, on va prendre posició contra el [[feixisme]] i contra [[Benito Mussolini]], i durant un cert temps fou el portaveu de la reduïda oposició parlamentària al [[Partit Nacional Feixista]].<ref name="GEC"/><ref name="brit"/> El [[30 de maig]] de [[1924]] Matteotti va prendre la paraula a la Càmera per a protestar per les eleccions que s'havien celebrat el [[6 d'abril]]. Mentre de la bancada feixista sorgirien els crits i les riallades, Matteotti llançava un històric discurs en el qual esmenava una a una totes les il·legalitats i els abusos comesos pels feixistes a fi d'arribar a la victòria a les eleccions.


En acabar el discurs, després de rebre les felicitacions dels seus companys, els va respondre: "''Jo ja he fet el meu discurs. Ara us toca a vosaltres preparar el discurs fúnebre per al meu enterrament''". Va ser raptat el [[10 de juny]] a [[Roma]], i el seu cos fou trobat en estat de descomposició el [[16 d'agost]] en un bosc a 25 km. Si bé se sap que van ser sicaris feixistes qui el van raptar i matar, no es va arribar mai a provar que fos el mateix Mussolini qui va ordenar la seva mort, encara que es té constància que al terme del discurs de Matteotti, Mussolini va comentar en públic davant el cap de la policia secreta feixista que qui havia pronunciat tal discurs no hauria de "seguir en circulació". Abans de la seva mort Matteotti ja havia patit el tracte de les esquadres feixistes, sent segrestat i torturat. A pesar d'això mai va amagar el seu esperit antifeixista.
En acabar el discurs, després de rebre les felicitacions dels seus companys, els va respondre: "''Jo ja he fet el meu discurs. Ara us toca a vosaltres preparar el discurs fúnebre per al meu enterrament''". Va ser raptat el [[10 de juny]] a [[Roma]],<ref name="brit"/> i el seu cos fou trobat en estat de descomposició el [[16 d'agost]] en un bosc a 25 km. Si bé se sap que van ser sicaris feixistes qui el van raptar i matar, no es va arribar mai a provar que fos el mateix Mussolini qui va ordenar la seva mort, encara que es té constància que al terme del discurs de Matteotti, Mussolini va comentar en públic davant el cap de la policia secreta feixista que qui havia pronunciat tal discurs no hauria de "seguir en circulació". Abans de la seva mort Matteotti ja havia patit el tracte de les esquadres feixistes, sent segrestat i torturat. A pesar d'això mai va amagar el seu esperit antifeixista.


==Referències==
==Referències==

Revisió del 15:47, 31 març 2014

Infotaula de personaGiacomo Matteotti

Giacomo Matteotti
Biografia
Naixement22 maig 1885 Modifica el valor a Wikidata
Fratta Polesine (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 juny 1924 Modifica el valor a Wikidata (39 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida d'arma blanca Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacemetery of Fratta Polesine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Diputat del Regne d'Itàlia
11 juny 1921 – 25 gener 1924
Diputat del Regne d'Itàlia
1r desembre 1919 – 7 abril 1921
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatItàlia Itàlia
FormacióUniversitat de Bolonya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPolítica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Italià Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeVelia Titta (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsGiancarlo Matteotti, Gianmatteo Matteotti Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 202194244 Modifica el valor a Wikidata

Giacomo Matteotti (Fratta Polesine, Província de Rovigo, Vèneto, 22 de maig de 1885 - 11 de juny de 1924) fou un polític socialista italià.[1]

Tomba de Giacomo Matteotti, Fratta Polesine, Rovigo

Nascut en una família acomodada, Matteotti es va llicenciar en dret a la Universitat de Bolonya, on va entrar en contacte amb el moviment socialista, del que es va convertir aviat en una figura destacada.[2] Durant la Primera Guerra Mundial va sostenir la necessitat de mantenir la neutralitat d'Itàlia, cosa que li va costar el seu empresonament a Sicília. Va rebre el malnom de "La Tempesta" per la seva impetuositat militant, però no va descurar el seu costat més humà, ja que donava gran part del seu salari com a diputat a un orfenat.

Matteotti fou el cap del Partit Socialista Unitari, després Partit Socialista Italià en la Càmera dels Diputats, on va prendre posició contra el feixisme i contra Benito Mussolini, i durant un cert temps fou el portaveu de la reduïda oposició parlamentària al Partit Nacional Feixista.[1][2] El 30 de maig de 1924 Matteotti va prendre la paraula a la Càmera per a protestar per les eleccions que s'havien celebrat el 6 d'abril. Mentre de la bancada feixista sorgirien els crits i les riallades, Matteotti llançava un històric discurs en el qual esmenava una a una totes les il·legalitats i els abusos comesos pels feixistes a fi d'arribar a la victòria a les eleccions.

En acabar el discurs, després de rebre les felicitacions dels seus companys, els va respondre: "Jo ja he fet el meu discurs. Ara us toca a vosaltres preparar el discurs fúnebre per al meu enterrament". Va ser raptat el 10 de juny a Roma,[2] i el seu cos fou trobat en estat de descomposició el 16 d'agost en un bosc a 25 km. Si bé se sap que van ser sicaris feixistes qui el van raptar i matar, no es va arribar mai a provar que fos el mateix Mussolini qui va ordenar la seva mort, encara que es té constància que al terme del discurs de Matteotti, Mussolini va comentar en públic davant el cap de la policia secreta feixista que qui havia pronunciat tal discurs no hauria de "seguir en circulació". Abans de la seva mort Matteotti ja havia patit el tracte de les esquadres feixistes, sent segrestat i torturat. A pesar d'això mai va amagar el seu esperit antifeixista.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Giacomo Matteotti