Ryanair: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: importants son [[easyJet > importants són [[easyJet
Línia 40: Línia 40:
== Competidors ==
== Competidors ==


Els rivals més importants son [[easyJet]], [[Vueling Airlines|Vueling]], [[Air Berlin]], [[Germanwings]] i [[Transavia]].
Els rivals més importants són [[easyJet]], [[Vueling Airlines|Vueling]], [[Air Berlin]], [[Germanwings]] i [[Transavia]].





Revisió del 20:43, 5 abr 2014

Avió de Ryanair

Ryanair (ISE RYA, LSE RYA, NASDAQRYAAY) és una línia aèria de baix cost amb seu social a Irlanda fundada per la família Ryan l'any 1985 amb 25 treballadors, essent la primera ruta Waterford - Londres. És el transportista de línies aèries de baix cost més important d'Europa. Posseeix 209 rutes a 94 destins de 18 països. Al llarg dels anys s'ha convertit en l'aerolínia més rendible del món, gràcies a la seva reducció de costos i als seus competitius preus. Opera amb una flota d'avions Boeing, amb 74 del model B737-800 (capacitat de 189 passatgers) i 9 del model b737-200 (capacitat de 130 passatgers).

Ara mateix té un acord per adquirir 143 B737-800 nous amb opció a 193 més.

Ryanair és una de les empreses europees més polèmiques, lloada i criticada a la vegada. Els seus simpatitzants argumenten que els seus preus són molt bons, però els seus retractors l'acusen de saltar-se polítiques de la Unió Europea.

Història

Ryanair BAC 1-11

Primers anys

Ryanair fou fundada el 1985 per Tony Ryan, un empresari irlandès. L'aerolínia començà amb un petit avió d'hèlix de 15 places volant entre Waterford i Londres Gatwick amb la intenció de trencar el monopoli de vols que existia aleshores en mans de British Airways i Aer Lingus. La seva segona ruta, afegida el 1986, fou entre Dublín i Londres (Luton). Aquell any va transportar 82.000 passatgers.

El nombre de passatgers i rutes continuà incrementant-se, però l'any 1991 entrà en xifres vermelles i va ser necessari reestructurar-la per sortir de la crisi. Michael O'Leary fou l'encarregat de fer-la rendible de nou. Per aconseguir les baixes xifres de preus, els avions havien de fer més d'un vol al dia, en lloc d'usar-lo només un cop al dia (com fan altres aerolínies), així com deixar de servir menjars i serveis com diaris o revistes. A més, el passatge de primera classe fou suprimit.

El 1995, Ryanair celebrà el seu desè aniversari amb 2,5 milions de passatgers.

La Desregulació

Després de la desregulació de la indústria aèria el 1997, Ryanair estava llesta per expendir-se cap al continent. Començà a oferir vols a París, Oslo, Estocolm i Charleroi.

L'any 2000 l'aerolínia llança la seva pàgina de ventes per internet amb la intenció de reduir encara més els costos venent els bitllets directament als passatgers. Un any més tard el 75% de les vendes de bitllets es feien a través d'internet, i actualment aquesta xifra està al 95%.

Europa Continental

Ryanair creà una nova base d'operacions a l'aeroport de Charleroi, a prop de Brussel·les l'any 2001. El 2002 obrí 26 noves rutes i establí una altra base a Hahn, prop de Frankfurt. El 2003 obrí una nova base a Bèrgam, Itàlia.

El 2004 es crearen noves bases als aeroports de Roma (Aeroport de Roma Ciampino) i Girona (Aeroport de Girona Costa Brava), passant a tenir 11 bases.

Història recent

Durant el 2004, Michael O'Leary anuncià que un lluita a mort tindria lloc durant l'hivern entre les companyies de baix cost i que solament en sobreviurien 3 o 4.

A febrer del 2005 Ryanair anuncià la compra de 70 B737 més, ja que espera arribar als 70 milions de passatgers l'any 2011.


Futur a Amèrica: RyanAtlantic

Segons el president de la companyia, Michael O'Leary, cap a l'any 2009 la companyia low cost implantarà una nova companyia filial que farà rutes intercontinentals: RyanAtlantic. Aqquesta companyia a Europa prendrà com a bases hub aeroports com Girona-Costa Brava, Dublín o London ST. Als EUA possiblement segons els president no operarà des dels grans hubs com ara JFK sinó que ho farà des d'aeroports més petits però a prop de les grans megalòpolis. S'estan duent a terme negociacions amb l'estat d'Ohio per tal d'establir en un aeroport d'aquest estat un dels primers hubs. Un del principals problemes en què s'enfronta avui la companyia irlandesa és la compra dels 50 avions de llarg radi. Degut a les demores en l'entrega d'aparells de Boeing i Airbus aquest fet podria suposar la demora en l'inici dels vols de la companyia. No obstant el president de la low cost ha assegurat també que la companyia no es precipitarà en la compra d'aparells i esperarà a un moment on la demanda baixi i per tant els pugui adquirir a bon preu.

Competidors

Els rivals més importants són easyJet, Vueling, Air Berlin, Germanwings i Transavia.


Destinacions

Connexions Ryanair
Destí L'Alguer Eivissa Girona Palma Perpinyà Reus València Alacant
Aarhus x
L'Alguer 0 x x
Altenburg x
Bari x x
Blackpool x x
Birmingham x x x x x
Bournemouth x x x
Bremen x x x
Bristol x x
Charleroi x x x x x x x
Derby x x x
Dublín x x x x x x
Edinburgh x x x
Eindhoven x x x
Eivissa 0 x
Estocolm x x
Faro x
Bolonya x x
Forlì x
Frankfurt x x x x x x
Girona x x 0 x
Glasgow x x x x x
Hamburg x x x
Leeds x x x
Liverpool x x x x x x x
Londres (Luton) x x
Londres (Stansted) x x x x x x x x
Madrid x x x x
Milà x x x x
Middlesbrough x
Oslo x x x
Palma x 0 x x
París - Beauvais x x x x x
Pisa x x x x
Poznan x x x
Reus x x 0
Roma x x x x
Shannon x x
Sheffield x x
Torí x x
València 0
Venècia x x
Weeze x x x x x x x
Barcelona x x

Altres aeroports

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ryanair
  • Ryanair (català)(alemany)(anglès)(castellà)(francès)(italià)(neerlandès)(polonès)(suec)