Ensenyament: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot treu puntuació penjada després de referències
m Robot canvia <small> per {{mida}} o {{referències|1}} i treu <small>s que sobraven
Línia 46: Línia 46:
----
----


{{referències|1}}
<references />


== Manquen referències a '''Ensenyament''' ==
== Manquen referències a '''Ensenyament''' ==
Línia 54: Línia 54:
recordeu que la Viquipèdia no és una [[font primària]]. Per això, en crear o ampliar un article, heu de [[Viquipèdia:Citau les fonts|citar les fonts]] d'on heu extret o adaptat la informació per a que els lectors puguin [[Viquipèdia:Verificabilitat|verificar]] i valorar els continguts que heu aportat.
recordeu que la Viquipèdia no és una [[font primària]]. Per això, en crear o ampliar un article, heu de [[Viquipèdia:Citau les fonts|citar les fonts]] d'on heu extret o adaptat la informació per a que els lectors puguin [[Viquipèdia:Verificabilitat|verificar]] i valorar els continguts que heu aportat.


Us encoratgem a treballar per millorar l'article en aquest sentit. Podeu aprendre a citar les fonts [[Viquipèdia:Citau les fonts|aquí]]. Tota informació no verificable pot ser [[Plantilla:Citació necessària|posada en dubte]] o eliminada. Si teniu algun dubte, podeu deixar-me un missatge a la pàgina de discussió, traslladar-lo a la [[Viquipèdia:La taverna|La taverna]] o, directament, al [http://webchat.freenode.net/?channels=#wikipedia-ca xat]. {{#if:Ensenyament|<br><small>''Aquest recordatori és en motiu de l'article ''''''Ensenyament''''''.''</small>}}
Us encoratgem a treballar per millorar l'article en aquest sentit. Podeu aprendre a citar les fonts [[Viquipèdia:Citau les fonts|aquí]]. Tota informació no verificable pot ser [[Plantilla:Citació necessària|posada en dubte]] o eliminada. Si teniu algun dubte, podeu deixar-me un missatge a la pàgina de discussió, traslladar-lo a la [[Viquipèdia:La taverna|La taverna]] o, directament, al [http://webchat.freenode.net/?channels=#wikipedia-ca xat]. {{#if:Ensenyament|<br>{{mida|85%|''Aquest recordatori és en motiu de l'article ''''''Ensenyament''''''.''}}}}
--[[Usuari:Albaverajimenez|Albaverajimenez]] ([[Usuari Discussió:Albaverajimenez|disc.]]) 20:58, 8 abr 2014 (CEST)
--[[Usuari:Albaverajimenez|Albaverajimenez]] ([[Usuari Discussió:Albaverajimenez|disc.]]) 20:58, 8 abr 2014 (CEST)

Revisió del 19:40, 9 abr 2014

L'ensenyament és l'acte de transmissió o comunicació de coneixements i hàbits per part d'algú, (majoritàriament d'un mestre o ensenyant) mitjançant lliçons, explicacions, fent demostracions o fent-li realitzar exercicis pràctics als alumnes.[1]

Avui dia s'associa l’ensenyament només a la transmissió de continguts, per això es prefereix parlar d'educació, que és un terme més ampli i que engloba també la relació amb l’aprenentatge.

Però l’ensenyament - aprenentatge es dóna des de que l’infant neix, ja que no només succeeix aquesta transmissió de coneixement a l’educació formal.[2] Tot i que hi té més pes, i més importància quan l’ infant comença la seva escolarització obligatòria a partir dels 3 anys d’edat. I és aquí on cobra importància la figura del docent.

Segons Thorndike (1906) “la professió de l’ensenyament millorarà en la mesura en que el treball dels membres estigui precedit per un esperit i uns mètodes científics; és a dir, per la consideració honesta i oberta dels fets, i per l’abandonament de supersticions i conjetures no verificades, en la mesura en què els responsables de l’educació procedeixin a escollir els mètodes en funció dels resultats de la investigació científica en lloc de fer-ho en funció de la opinió general". [3]

  1. Ciències que estudien l'ensenyament 1
    1. Vessant psicològica 1.1
    2. Vessant pedagògica 1.2
  2. Elements 2
    1. Mestre, professor o docent 2.1
    2. Alumne/a 2.2
    3. Aula, escola o context d'aprenentatge 2.3
    4. Currículum educatiu 2.4

Ciències que estudien l'ensenyament 1


Vessant psicològica 1.1

La branca de la psicologia que s’encarrega d’aquests aspectes, és la Psicologia de l’educació. Aquesta branca de la psicologia, la qual és aplicada, s’ocupa de l’estudi dels fenòmens i processos educatius amb una finalitat triple: contribuir a la elaboració d’una teoria que permeti comprendre i explicar millor aquests processos; ajudar a la elaboració de procediments, estratègies i models de planificació i intervenció que ajudin a orientar-los en una direcció determinada; i per últim, ajudar a la instauració d’unes pràctiques educatives més eficaces, més satisfactòries i més enriquidores per a les persones que participen en elles.
Des d’aquesta vessant, al principi de la seva creació, també es van abordar els termes d’ensenyament i aprenentatge com si foren dues entitats separades, donant lloc a dues línies de treball amb poques vinculacions entre elles. Però, al veure que al context escolar, aquests dos processos estan indissolublement relacionats aquesta concepció a canviat cap a la idea de que l’aprenentatge sorgeix de l’ensenyament.[4] Interessant-se sobre tot per aquesta relació dins de l’aula.

Vessant pedadògica 1.2

La pedagogia és la ciència que té per objecte l’estudi de l’educació, els principis i regles de l’ensenyament. I està relacionada amb la vessant psicològica, creant així la psicopedagogia. Amb noms tant rellevant com Piaget o Vygostski.


Elements 2


Tradicionalment, l’ensenyament consta dels elements següents:

Mestre, professor o docent 2.1

És l’element clau del procés d’ensenyança. És la persona que proposa, planifica i gestiona situacions que promouen l’adquisició educativa.

Segons un estudi de Coll i Onrubia (1999) el rendiment de l’alumne està directament relacionat amb els trets de personalitat del professor, però qualsevol dels tres tipus de trets que mostren els docents a l’estudi sol la clau per entendre el que succeeix dins de l’aula. Tot i que un altre idea clau per a l’ensenyament és l’estil d’ensenyament o l’acció educativa, la didàctica emprada.

Alumne 2.2

És el receptor d’aquest ensenyament, i per tant, l’element clau del procés d’aprenentatge.

Aula, escola o context d’aprenentatge 2.3

L’aula és el context i lloc físic dins de l’escola, on es dóna aquesta relació entre l’ensenyament i l’aprenentatge.[5]

Currículum educatiu 2.4

Referències


  1. http://dlc.iec.cat/results.asp
  2. http://www20.gencat.cat/portal/site/ensenyament/menuitem.67d07ee2ed6e62b1c65d3082b0c0e1a0/?vgnextoid=573ba9a11e718110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=573ba9a11e718110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default
  3. Thorndike, E.L. (1906). The principles of teaching based on psychology. Nueva York: Mason-Henry Press. Citat a Mayer, 1999, pp. 10-11.
  4. Coll, C., Palacios, J. & Marchesi, A. (2001) Desarrollo Psicológico y Educación. 2. Psicología de la Educación Escolar. Madrid: Alianza.
  5. Coll, C. i Solé, I.(2001). Enseñar y aprender en el contexto del aula. En C.Coll, J.Palacios i A. Marchesi (Comps.) Desarrollo Psicológico y educación. 2. Psicología de la Educación Escolar(pp.357-386). Madrid: Alianza[capítulo 14].

Manquen referències a Ensenyament

Hola Ensenyament,

recordeu que la Viquipèdia no és una font primària. Per això, en crear o ampliar un article, heu de citar les fonts d'on heu extret o adaptat la informació per a que els lectors puguin verificar i valorar els continguts que heu aportat.

Us encoratgem a treballar per millorar l'article en aquest sentit. Podeu aprendre a citar les fonts aquí. Tota informació no verificable pot ser posada en dubte o eliminada. Si teniu algun dubte, podeu deixar-me un missatge a la pàgina de discussió, traslladar-lo a la La taverna o, directament, al xat.
Aquest recordatori és en motiu de l'article 'Ensenyament'. --Albaverajimenez (disc.) 20:58, 8 abr 2014 (CEST)