Diwan (càrrec): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: com '''diwan > com a '''diwan
m Corregit: dewan'' es la > dewan'' és la
Línia 10: Línia 10:
El ''Dewan de la [[Sublim Porta]]'' era el consell o [[gabinet]] de l'estat. A l'[[Imperi Otomà]], consistia en un consell generalment (excepte en presència del [[Sultà]]) presidit pel [[Gran Visir]] i altres [[visir]]s, en el que ocasionalment comptava amb la presència dels [[Genísser|Geníssers]] Ağa.
El ''Dewan de la [[Sublim Porta]]'' era el consell o [[gabinet]] de l'estat. A l'[[Imperi Otomà]], consistia en un consell generalment (excepte en presència del [[Sultà]]) presidit pel [[Gran Visir]] i altres [[visir]]s, en el que ocasionalment comptava amb la presència dels [[Genísser|Geníssers]] Ağa.


En [[Javanès]] i altres llengües relacionades, el cognat ''dewan'' es la paraula emprada per designar un consell, com és del cas del [[Dewan Perwakilan Rakyat]] (Consell de Representats del Poble).
En [[Javanès]] i altres llengües relacionades, el cognat ''dewan'' és la paraula emprada per designar un consell, com és del cas del [[Dewan Perwakilan Rakyat]] (Consell de Representats del Poble).


==Títol==
==Títol==

Revisió del 23:39, 22 abr 2014

El títol original persa de Dewan (també comunament conegut com a diwan, escrit també divan) té en diferents punts de la història islàmica, diverses funcions diferents però similars.

Etimologia

La paraula és d'origen Indi/Persa i va ser adoptada per l'àrab. El significat original era paquet (de fulles escrites, per tant llibre, especialment llibre de comptes, i per tant, oficina de comptes, casa de duanes, saló del consel. El significat de divan (seient llarg encoixinat) és degut als seients que s'han trobat al llarg de les parets de les cambres de consell a l'Orient Mitjà.

Consell

La paraula apareix per primer cop al Califat de Úmar ibn al-Khattab (634-644 d.C.). Quan el Califat es va convertir en un estat més complex, el terme es va estendre a totes les oficines del govern.

El Dewan de la Sublim Porta era el consell o gabinet de l'estat. A l'Imperi Otomà, consistia en un consell generalment (excepte en presència del Sultà) presidit pel Gran Visir i altres visirs, en el que ocasionalment comptava amb la presència dels Geníssers Ağa.

En Javanès i altres llengües relacionades, el cognat dewan és la paraula emprada per designar un consell, com és del cas del Dewan Perwakilan Rakyat (Consell de Representats del Poble).

Títol

Durant el govern efectiu de l'imperi mogol, el dewan era el funcionari recaptador d'impostos en cap d'una província.

Posteriorment, quan la majoria d'estats vassalls van obtenir certs graus d'auto-determinació, el ministre de finances i/o primer ministre i líder de molts principats (especialment els d'origen musulmà, però també els hindús com Baroda, Hyderabad, Mysore, Kochi o Travancore — conegut com a Dalawa fins al 1811), eren coneguts com a a Dewan.

Llocs on excepcionalment, el governant era el propi títol Dewan:

Avui en dia, el títol es fa servir entre algunes famílies de classe mitjana/alta del sud d'Àsia. Alguns terratinents de pobles i províncies de tot el subcontinent tenen noms prefixats amb aquest títol. El títol en la seva variant de dewan, es especialment comú entre els musulmans propietaris de terres de Bengala i el Panjab.

Títols derivats i compostos

Diwan Deo era el títol hereditari que tenia el primer ministre de Cooch, en poder d'una branca menor de la dinastia Naraya governant.

A l'Índia

Com a títol utilitzat en diversos regnes de l'Índia, diwan denota als més alts funcionaris de la cort després del rei; a l'Índia, el sufix -ji s'afegeix com un indicatiu de respecte. Posiblement els primers ministres més famosos van ser els del regne de Travancore, al sud de l'Índia.

Ús abstracte

El térme Diwani s'utilitza de vegades per referir-se a la sobirania britànica sobre l'Índia, ja sigui just abans o durant el Raj Britànic.

Índia francesa

A l'Índia Francesa, una de les seves colònies, Yanam, tenia Zamindar i Diwan. Eren actius en la seva administració local i municipal sota el govern francès. El Zamindar de Yanam rebia 4 salves dels seus homòlegs francesos.

Referències