Vali: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{confusió|valí}}
[[Fitxer:Wali by C. E. Doepler.jpg|thumb| Vali, amb un arc, viatjant a través d'un bosc. ]]
[[Fitxer:Wali by C. E. Doepler.jpg|thumb|Vali, amb un arc, viatjant a través d'un bosc ]]
:''Pel càrrec musulmà de governador vegeu'' [[valí]]
'''Vali''' és un déu de la [[mitologia nòrdica]], era fill d'[[Odín]] i la geganta [[Rind]], i amb prou feines és esmentat abans de la lluita que va precedir el crepuscle dels déus, el [[Ragnarok]]. No va ser una divinitat popular sinó una creació dels Escaldes. Es va venjar de Hödr posant-lo sobre una foguera, per haver matat a Braldt.
'''Vali''' és un déu de la [[mitologia nòrdica]], era fill d'[[Odin (déu)|Odin]] i la geganta [[Rind]], i amb prou feines és esmentat abans de la lluita que va precedir el crepuscle dels déus, el [[Ragnarok]]. No va ser una divinitat popular sinó una creació dels Escaldes. Es va venjar de [[Hödr]] posant-lo sobre una foguera, per haver matat a Braldt. Hi ha un altre Vali, fill de [[Loki]], que va ser transformat pels déus en un llop bavejant que va arrencar la gola del seu germà per castigar Loki Narfi pels seus crims. Les dues figures anomenades Vali van poder haver estat originalment concebudes com un mateix ésser. A la [[Gesta Danorum]] el ''Bous'' correspon a Vali.

Hi ha un altre Vali, fill de Loki, que va ser transformat pels déus en un llop bavejant que va arrencar la gola del seu germà per castigar Loki Narfi pels seus crims.
Les dues figures anomenades Vali van poder haver estat originalment concebudes com un mateix ésser.

A la [[Gesta Danorum]] el ''Bous'' correspon a Vali.


{{Commonscat|Váli}}
{{Mitologiaescandinava}}
{{Mitologiaescandinava}}
{{esborrany de mitologia}}


{{ORDENA:Vali}}
{{Commonscat|Váli}}

{{ORDENA:Vali}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Déus de la mitologia nòrdica]]
[[Categoria:Déus de la mitologia nòrdica]]

Revisió del 14:53, 25 abr 2014

No s'ha de confondre amb valí.
Vali, amb un arc, viatjant a través d'un bosc

Vali és un déu de la mitologia nòrdica, era fill d'Odin i la geganta Rind, i amb prou feines és esmentat abans de la lluita que va precedir el crepuscle dels déus, el Ragnarok. No va ser una divinitat popular sinó una creació dels Escaldes. Es va venjar de Hödr posant-lo sobre una foguera, per haver matat a Braldt. Hi ha un altre Vali, fill de Loki, que va ser transformat pels déus en un llop bavejant que va arrencar la gola del seu germà per castigar Loki Narfi pels seus crims. Les dues figures anomenades Vali van poder haver estat originalment concebudes com un mateix ésser. A la Gesta Danorum el Bous correspon a Vali.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vali