Diferència entre revisions de la pàgina «Epidermis»

Salta a la navegació Salta a la cerca
1 octet eliminats ,  fa 7 anys
m
Corregit: hi han [[vesícula > hi ha [[vesícula
(Filagrina)
m (Corregit: hi han [[vesícula > hi ha [[vesícula)
L'epidermis consta de diversos estrats de cèl·lules amb característiques diferenciades. La grandària de cada estrat varia depenent de la part del cos on es trobe l'epidermis.Els estrats són:
; Estrat germinatiu: és l'estrat inferior, són elements cúbics units a la làmina basal. Sols ací hi ha divisió cel·lular.
; Estrat espinós: són tres o quatre capes de cèl·lules unides entre elles per [[desmosoma|desmosomes]]. Com que les primeres preparacions on es varen observar eren hiperosmòtiques, l'aigua de les cèl·lules eixia donant-los un aspecte espinós. Aquestes cèl·lules contenen una important quantitat d'orgànuls de síntesi (reticle endoplasmàtic, [[aparell de Golgi]]) que es preparen per a fer queratina, i també hi hanha [[vesícula|vesícules]] de precursors de queratina, la queratohialina, que és intensament basòfila. Com més amunt, més n'hi ha. Representen el començament de la [[diferenciació cel·lular]].
; Estrat granular o granulós: són una o dues capes de cèl·lules molt aplanades. Tenen el [[citoplasma]] replet de queratohialina. Encara mantenen orgànuls i nucli, estan molt diferenciades.
; Estrat corni o cornificat: Ocupa des d'una capa de cèl·lules fins a centenars. A causa d'una activitat autofagocítica, es lleven els orgànuls i sols queda una trama de filaments de queratina (escleroproteïna). Ja no són elements vius, van descamant-se amb el fregament amb el medi i seran substituïts per cèl·lules de l'estrat germinal.
1.143.162

modificacions

Menú de navegació