Legislació: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Correcció tipogràfica: espai sobrant
m Correcció tipogràfica: espais sobrants
Línia 13: Línia 13:
* Llei dictada pel govern per l'execució de les anteriors: Lleis i normes amb rang inferior a l de la llei com el [[decret]] i [[reglament]].
* Llei dictada pel govern per l'execució de les anteriors: Lleis i normes amb rang inferior a l de la llei com el [[decret]] i [[reglament]].
* És habitual qualificar les lleis segons l'activitat afectada. Per exemple: llei tributària, llei laboral, llei pressupostària etc.
* És habitual qualificar les lleis segons l'activitat afectada. Per exemple: llei tributària, llei laboral, llei pressupostària etc.
* Quan la llei o convenció escrita resta sense efecte, que no s'aplica , s'anomena ''lletra morta''.<ref>[http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0195376 Entrada a la GEC] </ref>
* Quan la llei o convenció escrita resta sense efecte, que no s'aplica, s'anomena ''lletra morta''.<ref>[http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0195376 Entrada a la GEC] </ref>


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 21:58, 6 maig 2014

La legislació és el conjunt de lleis que regulen un aspecte de la vida d'una comunitat. La llei és una norma jurídica de caràcter general i obligatori.

Conceptes generals de la legislació

  • El poder legislatiu és l'encarregat de dictar les lleis
  • la llei és la font més important del dret, les altres fonts el costum i els principis generals del dret només s'apliquen si no existeix una llei al respecte. Es considera que l'estat de dret és aquell on impera la llei.
  • Les societats democràtiques modernes tenen estrictament determinades les atribucions i les competències legislatives.
  • En el sistema parlamentari la constitució constitueix la llei de lleis i té el caràcter de norma programàtica.
  • Està establerta una jerarquia en les lleis de forma que un òrgan jeràrquicament inferior no pot envair la competència legislativa del superior.

Diversos tipus de lleis

  • Llei ordinària: Emanada de l'òrgan parlamentari per exemple la Llei Orgànica
  • Llei fonamental és la que estableix principis pels quals haurà de regir-se la legislació d'un país; sol denominar-se Constitució. La Constitució és la norma suprema de l'ordenament jurídic, ja que està per sobre de qualsevol llei
  • Llei dictada pel govern per l'execució de les anteriors: Lleis i normes amb rang inferior a l de la llei com el decret i reglament.
  • És habitual qualificar les lleis segons l'activitat afectada. Per exemple: llei tributària, llei laboral, llei pressupostària etc.
  • Quan la llei o convenció escrita resta sense efecte, que no s'aplica, s'anomena lletra morta.[1]

Referències

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Legislació
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Legislació