Mandioca: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Correcció tipogràfica: espais sobrants
Línia 31: Línia 31:


[[Fitxer:Manihot esculenta dsc07325.jpg|left|thumb|Arrel de mandioca sense processar]]
[[Fitxer:Manihot esculenta dsc07325.jpg|left|thumb|Arrel de mandioca sense processar]]
L'arrel de mandioca fa de 5 a 10 cm de diàmetre i arriba a fer de 50 a 80 cm de llarg. L'interior de l'arrel pot ser blanca o grogosa. És rica en midó, calci , fòsfor i [[vitamina C]] (25 mg/100 g) però pobra en [[Proteïna|proteïnes]] i altres nutrients.
L'arrel de mandioca fa de 5 a 10 cm de diàmetre i arriba a fer de 50 a 80 cm de llarg. L'interior de l'arrel pot ser blanca o grogosa. És rica en midó, calci, fòsfor i [[vitamina C]] (25 mg/100 g) però pobra en [[Proteïna|proteïnes]] i altres nutrients.


== Notes ==
== Notes ==

Revisió del 23:56, 6 maig 2014

Infotaula d'ésser viuMandioca
Manihot esculenta Modifica el valor a Wikidata

Arrel de mandioca sense processar Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deiuca, tapioca i Oloyti Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaEuphorbiaceae
GènereManihot
EspècieManihot esculenta Modifica el valor a Wikidata
Crantz
Manihot esculenta - MHNT

La mandioca (Manihot esculenta), a vegades anomenada també iuca (no s'ha de confondre amb el gènere iuca o Yucca sp), és una planta de la família Euphorbiaceae. D'aquesta planta s'obté la tapioca, aliment ric en glúcids com el midó.[1]

Descripció

És un arbust perennifoli, monoic, amb arrels tuberoses engruixides, fusiformes i d'arrels fibroses. Les fulles són alternes, palmades i estipulades.

Usos

Es conrea com a aliment bàsic a molts països tropicals. La mandioca és la tercera font de hidrats de carboni de la humanitat.[2][3] La mandioca es classifica com "dolça" o "amargant" depenent del nivell de la substància tòxica (glucòsids cianogènics) que conté. Una preparació poc acurada de la mandioca causa una malaltia anomenada konzo. Tanmateix els agricultors prefereixen conrear varietats "amargants" ja que són més resistents a les plagues.[4]

Arrel de mandioca sense processar

L'arrel de mandioca fa de 5 a 10 cm de diàmetre i arriba a fer de 50 a 80 cm de llarg. L'interior de l'arrel pot ser blanca o grogosa. És rica en midó, calci, fòsfor i vitamina C (25 mg/100 g) però pobra en proteïnes i altres nutrients.

Notes

  1. Euphorbiaceae Juss.
  2. Phillips, T. P. (1983). An overview of cassava consumption and production. In Cassava Toxicity and Thyroid; Proceedings of a Workshop, Ottawa, 1982 (International Development Research Centre Monograph 207e). pp. 83-88 [F. Delange and R. Ahluwalia. editors]. Ottawa. Canada: International Development Research Centre.
  3. Claude Fauquet and Denis Fargette, (1990) "African Cassava Mosaic Virus: Etiology, Epidemiology, and Control" Plant Disease Vol. 74(6): 404-11.
  4. Linley Chiwona-Karltun, Chrissie Katundu, James Ngoma, Felistus Chipungu, Jonathan Mkumbira, Sidney Simukoko, Janice Jiggins (2002) Bitter cassava and women: an intriguing response to food security LEISA Magazine, volume 18 Issue 4. Online version accessed on 2009-08-11.

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mandioca

Plantilla:Enllaç AD

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mandioca