Trindade i Martim Vaz: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
m Robot corregeix l'ORDENA, en treu blancs i caràcters especials i posa majúscula on toca.
Línia 45: Línia 45:
* SOUSA, Manuel de Faria e ''Ásia Portuguesa''. 1675
* SOUSA, Manuel de Faria e ''Ásia Portuguesa''. 1675


{{ORDENA:Trindade e Martim Vaz}}
{{ORDENA:Trindade E Martim Vaz}}


[[Categoria:Illes del Brasil]]
[[Categoria:Illes del Brasil]]

Revisió del 19:15, 7 maig 2014

Vista parcial de l'arxipèlag

Trindade i Martim Vaz o Trinitat i Martim Vaz ( en portuguèsi oficialment :Trindade e Martim Vaz és un arxipèlag del Brasil situat a l’Oceà Atlàntic, està davant de l’estat brasiler de Espírito Santo a uns 1.200 quilòmetres a l’est de la capital de l'estat d'Espirito Santo, Vitória. Estan deshabitades excepte per una guarnició militar d’unes 32 persones amb la base a l’illa de Trindade.

Està constituït per dues illes principals (Trindade i Martim Vaz), separades entre elles per 48 quilòmetres, la seva superfície conjunta és de 10,4 km².

Història

Martim Vaz va ser descoberta l’any 1501 durant el regnat de D.Manuel I, rei de Portugal, pel navegant de Galícia João da Nova. El 1502 el navegant portuguès Estêvão da Gama visità l’illa veïna i l’anomenà da Trindade.[1] Les illes van pertànyer a Portugal fins la independència del Brasil. El 1890, el Regne Unit ocupà Trindade, però l’abandonaren el 1896, després d’un acord.

Característiques

Ilhas de Martim Vaz

És un grup d’illes format per l’illa principal (Martim Vaz, amb una altitud màxima de 175 metres), dos illots inaccessibles ( Ilha do Norte, amb altitud màxima de 65 metres i Ilha do Sul, amb màxima de 122 metres) i diverses roques menors, com eel Rochedo Agulha, distribuïts per 48 km a l’est de Trindade, fent una superfície total de 0,3 km² (30 hectàrees).

La vegetació és predominantment reptant amb presència d’arbusts rars modelats pel vent que és molt freqüent constant. Entre la fauna hi ha crancs i aranyes endèmiques i centenars d’espècies d’ocells migrants.

Hi ha altes probabilitats de naufragi de les embarcacions. L’única manera segura de desembarcar-hi és amb helicòpter ja que les illes són verticals però planes a la part de dalt.

Ilha de Trindade

Escut d’armes de Trindade (1895)

Trindade és una illa volcànica.Fa 9,2 km2 de superfície.

Mapa de l’illa de Trindade a l’obra The Cruise of the Alerte d’E. F. Knight.

Referències

  1. Lucas Cembranelli «Ilha da Trindade - História». .

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trindade i Martim Vaz

Bibliografia

  • ALVES, R. J. V. 1998. Ilha da Trindade e Arquipélago Martin Vaz - Um Ensaio Geobotânico. Niterói: Serviço de Documentação, Marinha do Brasil, DHN. 144 pp.
  • MARINHO, Antônio; JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: O Brasil além das 200 milhas. O Globo, 12 de Outubro de 2008. p. 59-60.
  • JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: Desafio para os navegantes. O Globo, 13 de Outubro de 2008. p. 23-24.
  • MARINHO, Antônio; JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: Os donos das ilhas. O Globo, 14 de Outubro de 2008. p. 35-36.
  • MARINHO, António; JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: Onde o Brasil é mais jovem. O Globo, 15 de Outubro de 2008. p. 33.
  • SOUSA, Manuel de Faria e Ásia Portuguesa. 1675