Diferència entre revisions de la pàgina «Abbas I el Gran»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Sense canvi de mida ,  fa 6 anys
m
Corregit: un altra germà > un altre germà
m (Corregit: Abbas. El [[1 > Abbas. L'[[1)
m (Corregit: un altra germà > un altre germà)
El [[1583]] el visir Mirza Salman fou mort a Gurian quan va intentar eliminar el poder de les tribus kizilbaixi, que de fet governaven el país.
 
El [[1585]] el cap kizilbaixi, Murshid Kuli Khan Ustadjlu, governador de Kvaf i Bakarz, es va apoderar de [[Mashad]]. Ali Kuli Khan Shamlu fou enviat a reprimir la revolta, es va lliurar batalla, i Abbas va caure presoner de Murshid. Mentre les tribus torkman i takkalu es van revoltar a [[Qazwin]], la capital del país, en favor de Tahmasp, un altraaltre germà d'Abbas, però la revolta fou sufocada immediatament per Hamza Mirza. Aquest va morir al cap d'uns mesos en la campanya contra els otomans del [[1586]], i la tribu ostadjlu va donar suport a la reclamació al tron d'Abu Talib, un altre germà d'Abbas, però el seu intent de proclamar-lo xa immediatament, fou avortat.
 
Llavors Murshid Kuli Khan Ostadjlu va sondejar a altres amirs de Qazwin per veure el suport que tindria Abbas, al que tenia en el seu poder, i que sempre havia estat afavorit pels ustadjlu i shamlus. Els amirs en general li van donar suport. Murshid estava considerant de marxar cap a Qazwin per proclamar a Abbas quan es va produir una invasió del Khurasan (que des del 1585/1586 dominava Murshid) per part dels uzbeks (desembre del 1587). Pensant que podia perdre el Khurasan i quedar-se sense cap domini, Murshid no va defensar el territori i va marxar cap a [[Qazwin]] per proclamar a Abbas; pel camí es va assegurar el suport dels torkmans de Semnan, Kashan i [[Hamadan]], dels afshars de [[Yadz]], [[Abarkuh]] i [[Kerman]] i dels dhu l-kadars de [[Fars]]; va arribar a Qazwin on es va produir una manifestació popular en favor d'Abbas. L'[[1 d'octubre]] de [[1588]] Sultà Muhammad Shah va entregar al seu fill (17 anys) les insígnies de la reialesa, i fou coronat. Murshid fou nomenat ''wakil-i diwan-i ali'' el que el convertia en el segon poder de Pèrsia.
1.134.007

modificacions

Menú de navegació