Vés al contingut

Vram-Shapuh d'Armènia: diferència entre les revisions

m
Corregit: favors per el gendre > favors pel gendre
m (Corregit: al ex rei -> a l'exrei [[Khosrov)
m (Corregit: favors per el gendre > favors pel gendre)
Fou nomenat pel rei Bahram de Pèrsia, i tot i que era armeni, portà un nom persa armenitzat (el nom armeni fou Vram-Shapu, el persa Bahram-Shapur).
 
El patriarca [[Sant Sahak]] tenia una filla, Sahakanukht, casada amb Hamzasp Mamikonian. Per a aquest el patriarca va demanar al nou rei el càrrec de cap de la cavalleria. El rei no li va concedir a menys que ho aprovés el sobirà persa. Sahak va anar a [[Pèrsia]] i va obtenir el càrrec i altres favors per elpel gendre (Els Mamikonian van esdevenir els cinquens en rang entre els nakharars).
 
Vers aquestos anys (abans del 405) el monjo Sant Mesrop Mashtots, originari de Taron, i evangelitzador de la Siunia va inventar l'alfabet armeni. Poc temps després el mateix Mesrop va inventar un alfabet pels Aghuans (Albans o Aluanqs) que fou protegit per el bisbe de [[Siunia]] Ananià (deixeble i successor del mateix Mesrop) i pel rei Vasak, alfabet que fou perdut segles després i no se’n va trobar cap exemple fins al [[1937]] (Manuscrit d'[[Etxmiadzin]], trobat per Ilia V. Abuladze, publicat a [[Tbilisi]] per M. Txanidze el 1938).
1.165.781

modificacions