Ximena Díaz: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: pugué > pogué
Línia 15: Línia 15:


== Senyora de València ==
== Senyora de València ==
A la mort del Cid, al [[1099]], sostingué el [[Setge de Balansiya (1101-1002)|Setge de Balansiya]] enfront els atacs [[almoràvit]]s amb l'ajut del seu gendre [[Ramon Berenguer III]], però finalment no pugué mantenir València. El [[1102]], la ciutat de València fou ocupada per [[Yusuf Mazdali ibn Banlunka]] i Ximena i la població foren escoltats per l'exècit d'[[Alfons VI de Lleó]], cosí seu. Donya Ximena es va retirar al monestir de ''[[San Pedro de Cardeña]]'', on va morir el [[1115]].
A la mort del Cid, al [[1099]], sostingué el [[Setge de Balansiya (1101-1002)|Setge de Balansiya]] enfront els atacs [[almoràvit]]s amb l'ajut del seu gendre [[Ramon Berenguer III]], però finalment no pogué mantenir València. El [[1102]], la ciutat de València fou ocupada per [[Yusuf Mazdali ibn Banlunka]] i Ximena i la població foren escoltats per l'exècit d'[[Alfons VI de Lleó]], cosí seu. Donya Ximena es va retirar al monestir de ''[[San Pedro de Cardeña]]'', on va morir el [[1115]].


== Sepulcre ==
== Sepulcre ==

Revisió del 18:13, 23 maig 2014

Ximena Díaz o Donya Ximena (cap al 1054 - 1115) fou l'esposa de Rodrigo Díaz de Vivar El Cid, senyora de València entre 1093 i 1102.

Família

Representació a les festes de Burgos

Ximena Díaz era filla del comte d'Astúries don Diego Rodriguez de las Astúries (cap al 1034) i de la comtessa Donya Cristina Fernández.

La història de la familia de Ximena és un misteri. Segons l'opinió de María Ema Escobar, en aquesta família hi ha quelcom estrany doncs les dades que se'n coneixen no encaixen entre sí, com si s'hagués intentat tapar alguna cosa estranya.

Matrimoni i fills

Es va casar el juliol de 1074 amb Rodrigo Díaz de Vivar, El Cid, com política d'apropament entre els nobles d'Alfons VI de Castella. Amb El Cid, Ximena tingué tres fills:

Senyora de València

A la mort del Cid, al 1099, sostingué el Setge de Balansiya enfront els atacs almoràvits amb l'ajut del seu gendre Ramon Berenguer III, però finalment no pogué mantenir València. El 1102, la ciutat de València fou ocupada per Yusuf Mazdali ibn Banlunka i Ximena i la població foren escoltats per l'exècit d'Alfons VI de Lleó, cosí seu. Donya Ximena es va retirar al monestir de San Pedro de Cardeña, on va morir el 1115.

Sepulcre

Fou enterrada a costat del Cid a Sant Pedro de Cardeña. El 1921 es traslladaren les seves restes a la Catedral de Burgos, on reposen definitivament.



Precedit per:
Rodrigo Díaz de Vivar
Senyora de València
10991102
Succeït per:
Yusuf ibn Tashfin
Emir Almoràvit

Enllaços externs