Diferència entre revisions de la pàgina «Teròpodes»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: Deinonychus]]'', es quals > Deinonychus]]'', els quals
m (Corregit: com [[Euteròpode > com a [[Euteròpode)
m (Corregit: Deinonychus]]'', es quals > Deinonychus]]'', els quals)
Així i tot, durant el Juràssic superior només n'hi havia quatre de llinatges de teròpodes -ceratosàurids, torvosàurids, carnosàurids i coelurosàurids. Tots quatre grups van sobreviure en el Cretaci, encara que només dos -els [[abelisàurid]]s i els coelurosàurids semblen haver arribat al final del període. Eren geogràficament separats, els primers a Gondwana i els segons a l'Asiamèrica.
 
De tots els grups de teròpodes, els coelurosàurids eren de lluny els més diversos. Alguns clàdes de coleurosaures que van prosperar durant el Cretaci foren els [[tiranosàurids]], incloent-hi els famós ''[[Tyrannosaurus rex]]'', els [[dromeosàurids]], incloent-hi els famosos ''[[Velociraptor]]'' i ''[[Deinonychus]]'', esels quals són molt semblants a l'''[[Archaeopteryx]]'' (Ostrom 1969, Paul 1988, Dingus & Rowe 1998), els [[troodòntids]], els omnívors [[oviraptòrids]], els herbívors [[ornitomímids]] ("dinosaures estruç") i els [[terizinosàurids]], el qual es troba entre formes carnívores i herbívores), i els ocells, l'únic llinatge dinosaurià que sobrevisqué a l'extinció massiva del Cretaci.
Mentre les arrels d'aquests diversos grups haurien d'ésser al Juràssic mitjà, només esdevingueren abundosos durant el Cretaci inferior.
 
1.154.876

modificacions

Menú de navegació