Rod Steiger: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot catalanitza noms i paràmetres de plantilles
m Bot: AvatBOT
Línia 2: Línia 2:
| nom = Rod Steiger
| nom = Rod Steiger
| imatge = Rod Steiger in The Unholy Wife trailer.jpg
| imatge = Rod Steiger in The Unholy Wife trailer.jpg
|nom imatge = Rod Steiger a ''[[The Unholy Wife]]'' (1957)
| nom imatge = Rod Steiger a ''[[The Unholy Wife]]'' (1957)
|nom de naixença = Rodney Stephen Steiger
|nom de naixença = Rodney Stephen Steiger
| data de naixença= {{Data naixement|1925|04|14}}
| data de naixença= {{Data naixement|1925|04|14}}

Revisió del 08:42, 25 maig 2014

Infotaula de personaRod Steiger
Biografia
Naixement(en) Rodney Stephen Steiger Modifica el valor a Wikidata
14 abril 1925 Modifica el valor a Wikidata
Westhampton (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 juliol 2002 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Los Angeles (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaForest Lawn Memorial Park Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units Estats Units
FormacióActors Studio
HB Studio
West Side High School
The New School Modifica el valor a Wikidata
LateralitatEsquerrà Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, actor de cinema, actor de televisió, actor de teatre Modifica el valor a Wikidata
Activitat1950 Modifica el valor a Wikidata –  2002 Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarMarina dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSally Gracie (1952–1958), divorci
Claire Bloom (1959–1969), divorci
Sherry Nelson (1973–1979), divorci
Paula Ellis (1986–1997), divorci
Joan Benedict Steiger (2000–2002), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsAnna Steiger
 ( Claire Bloom) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0001768 Allocine: 1309 Rottentomatoes: celebrity/rod_steiger Allmovie: p67882 TCM: 183669 TV.com: people/rod-steiger IBDB: 60958 TMDB.org: 522
Find a Grave: 6593719 Modifica el valor a Wikidata

Rod Steiger, nascut Rodney Stephen Steiger (Westhampton, Nova York, 14 d'abril de 1925 − Los Angeles, Califòrnia, 9 de juliol de 2002), va ser un actor estatunidenc.

Biografia

Va deixar l'escola als 16 anys i es va allistar en els marines. Va passar la Segona Guerra Mundial en un destructor en el Pacífic.

La carrera de Steiger com a actor va començar mentre realitzava serveis civils en la marina després de la guerra. L'ajuda que l'estat prestava als soldats que tornaven del front li va permetre inscriure's en la New School for Social Research, on va estudiar art dramàtic. El 1951 va ser alumne de l'American Theater Wing i després del famós Actor's Studio, escola d'interpretació de la qual Steiger va ser un dels estudiants més dotats. Va tenir l'ocasió d'intervenir en la pel·lícula Teresa en què va fer una correcta interpretació. Mentre va continuar al teatre i a la televisió li van oferir el paper protagonista de la versió televisiva de Marty, per la qual Ernest Borgnine havia guanyat un Oscar. Poc després va tenir la seva autèntica oportunitat en el cinema, en aconseguir el paper principal en el clàssic La llei del silenci, al costat de Marlon Brando, pel·lícula amb què es va donar a conèixer àmpliament, obtenint una nominació per l’Oscar al millor actor secundari.

Steiger va ser un gran actor de caràcter. Alguns crítics deien que en les seves actuacions exagerava els seus personatges. Tanmateix, li va tocar encarnar durant una bona part de la seva trajectòria com a actor de cinema individus durs, i fins i tot violents, encara que de vegades també capaços de mostrar el seu costat humà; exemples d'això són les pel·lícules Yuma de Samuel Fuller (amb Sara Montiel) i En la calor de la nit, amb Sidney Poitier, per la que va rebre l'Oscar al millor actor, i en la qual interpreta el cap de policia d'un petit poble del Sud, que ha d'acceptar la visita d'un agent del FBI de raça negra per aclarir un crim.

El físic de Steiger no era atractiu. El seu aspecte no era especialment agradable i era corpulent. Per això li van donar repetidament papers de personatges de ficció i reals de caràcter fort. Així va interpretar Al Capone a la pel·lícula del mateix nom de 1959, i a Napoleó a Waterloo, pel·lícula de 1970, en la que va realitzar una caracterització extraordinària del personatge històric. En una etapa més avançada de la seva carrera, Steiger va fer també diverses pel·lícules a Europa. Els directors europeus amb els que va treballar van saber aprofitar el seu estil d'actuació tan expressiu, aconseguint no obstant això interpretacions més equilibrades.

El 1977, va intervenir i va realitzar una sòlida caracterització de Ponç Pilat al film per a televisió que s'ha convertit en clàssic de Setmana Santa: Jesús de Nazareth. En la seva vellesa, va participar en pel·lícules tan populars com L'especialista (protagonitzada per Sylvester Stallone i Sharon Stone), Mars Attacks! de Tim Burton i Crazy in Alabama (debut com a director de Antonio Banderas).

Durant tota la seva trajectòria en el cinema, Steiger va seguir fidel també enmig amb el que havia començat, la televisió, i va aparèixer de tant quan en pel·lícules i minisèries de televisió.

Steiger va estar casat en cinc ocasions, una d'elles amb la coneguda actriu Claire Bloom. Va tenir una filla amb aquesta esposa, i un fill amb l'altra. Va morir a Los Angeles als 77 anys, com a conseqüència d'una pulmonia i una fallada renal.

Filmografia

Cinema
Televisió

Premis i nominacions

Premis

Nominacions

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rod Steiger