Diferència entre revisions de la pàgina «Pacte de Varsòvia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: Hongria]] al [[1956 > Hongria]] el [[1956
m (Corregit: dissolt al [[1991 > dissolt el [[1991)
m (Corregit: Hongria]] al [[1956 > Hongria]] el [[1956)
El '''Pacte de Varsòvia''', oficialment anomenat '''Tractat d'Amistat, Col·laboració i Assistència Mútua''', fou un acord de cooperació [[militar]] entre els països [[comunistes]] per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la [[Guerra Freda]]. Fou constituït el 14 d'abril de [[1955]] a [[Varsòvia]] i es va desintegrar oficialment en l'any 1991.
 
La seu d'aquest organisme es trobava a [[Moscou]], on fou format un Comitè Assessor Polític format per tots els països signants. La funció principal d'aquest Comitè era la discussió d'una aplicació eventual d'algun article del tractat en una situació interior o exterior que ho requerís. Tanmateix, les figures amb més influència eren soviètics. D'aquesta manera l'[[URSS]] s'assegurà que aquest organisme militar complia els seus interessos en [[política exterior]]. A més a més, serví per neutralitzar qualsevol desviació ideològica dels països signants respecte al model soviètic. Durant la seva validesa s'aplicà diverses vegades. Per exemple, la invasió d'[[Hongria]] alel [[1956]] i la [[Primavera de Praga]].
 
A finals de la dècada dels 80 es van donar contactes bilaterals entre OTAN i Pacte de Varsòvia per dur a terme un desarmament progressiu. Aquesta pacificació va ser possible gràcies a les decisions polítiques de [[Mikhaïl Gorbatxov]], que reduí la presència de tropes soviètiques en els països de l'Europa de l'Est. Les revolucions de la tardor del [[1989]] i l'escissió de la pròpia URSS van causar la desaparició del bloc comunista, i per tant, la del Pacte de Varsòvia. Aquest va ser dissolt el [[1991]].
1.150.164

modificacions

Menú de navegació