Diferència entre revisions de la pàgina «Embòlia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
1 octet eliminats ,  fa 5 anys
m
Corregit: tipus de embòlies solen > tipus d'embòlies solen
m (Corregit: freqüent -> freqüent, ja que no)
m (Corregit: tipus de embòlies solen > tipus d'embòlies solen)
 
*'''Sistèmica:''' l'èmbol es impacta en els [[Capil·lar sanguini|capil·lar]]s o en les [[arteriola|arterioles]] de petit calibre d'òrgans com el cor, el [[cervell]], òrgans abdominals com la [[melsa]], els [[ronyó|ronyons]], l'[[intestí]], extremitats inferiors... L'èmbol s'origina a les venes pulmonars, el cor esquerre (per una ACxFA o per dilatació del cor esquerre) o en el sistema arterial (a l'aterosclerosi o [[aneurisma|aneurismes]] que alliberin èmbols).
Aquest tipus de d'embòlies solen originar isquèmia i [[necrosi]] tissular ([[infart]]s). L'afectació del cor o el cervell pot ser fatal i causar la mort (per això hem de fer profilaxi en pacients de risc i aplicar tractament precoç en aquests pacients).
 
*'''Paradoxal:''' és un tipus molt infreqüent. És la que s'origina en el cor dret o sistema venós (com la pulmonar), però que la seva afectació és en òrgans del sistema perifèric i no el pulmonar (els òrgans diana són com l'embòlia sistèmica). Perquè això passe han d'existir diverses condicions. En primer lloc ha d'haver comunicació entre els dos sistemes (que sol ser interauricular per un forat a l'envà). A més ha d'existir [[hipertensió arterial]] al cor dret (per superar el [[gradient]] de pressió que hi ha entre els dos sistemes de forma fisiològica), i finalment i lògicament ha d'originar un èmbol.
1.123.232

modificacions

Menú de navegació