Fortunatae insulae: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
arxipèlag de Madeira|
categories més concretes Categoria:Madeira Categoria:Canàries
Línia 13: Línia 13:
L'illa de [[La Palma]] no es esmentada per cap dels tres. L'illa de la Gran Canària diu Ptolomeu que portava aquest nom per el gran nombre de gossos (''cani'') que hi havia.
L'illa de [[La Palma]] no es esmentada per cap dels tres. L'illa de la Gran Canària diu Ptolomeu que portava aquest nom per el gran nombre de gossos (''cani'') que hi havia.


[[Categoria:Illes]]
[[Categoria:Canàries]]
[[Categoria:Madeira]]

Revisió del 20:42, 3 set 2007

Fortunatae Insulae (Illes Afortunades, en grec Haiton Makaron nesoi) és el nom mític des del temps dels romans de les illes Canàries i probablement també (al menys) de les illes Madeira.

Els romans les esmenten el 82 aC quan Sertori, després de la guerra civil, va estar a Gades i va trobar algun mariner que retornava de les illes, que va dir que eren dues separades per un estret, de clima esplèndid i llunyanes de la costa de l'Àfrica (uns 1.500 o 2.000 km, el que era una exageració), on plovia poc, refrescava pels vents de l'oest, i produïen el menjar espontàniament per nodrir als seus indolents habitants; la temperatura era agradable tot l'any. Sertori va decidir apoderar-se de les illes però els seus pirates cilicis van preferir el saqueig en zones més conegudes i va haver de desistir.

Tot i així alguns romans les van visitar o van escoltar relats i apareixen en alguns escrits i fins i tot es donen els noms de cada illa en el que els autors divergeixen tant en nombre com en la seva denominació. La següent llista marca els noms dels tres autors romans que les esmenten i el seu nom actual. Sebosus només esmenta quatre illes més la de Madeira; i Juba i Ptolomeu sis més la de Madeira.

Sebosus esmenta Junonia (Madeira), Planaria, Convallis, Capraria i Pluvialia (Gran Canària, Tenerife, La Gomera i El Hierro)

Juba esmenta Purpurariae (Madeira) Junonia Minor, Junonia, Canària, Nivaria, Capraria i Ombrios (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canària, Tenerife, La Gomera i El Hierro).

I Ptolemeu Heras Autolala (Madeira), Aprositos, Heras, Kanaria, Pintonaria (Kentouria), Kaspeiri i Plouïtala (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canària, Tenerife, La Gomera i El Hierro)

L'illa de La Palma no es esmentada per cap dels tres. L'illa de la Gran Canària diu Ptolomeu que portava aquest nom per el gran nombre de gossos (cani) que hi havia.