Vés al contingut

Expansió de l'Univers: diferència entre les revisions

m
Corregit: està causada > és causada
m (Corregit: pòt > pot)
m (Corregit: està causada > és causada)
[[Fitxer:Expansioncake.png|right|400px|thumb|L'expansió del'Univers representada per l'inflament d'un pastís amb panses.]]
L''''expansió de l'univers''' o '''expansió mètrica de l'espai''' és l'increment de la distància mètrica (això vol dir mesurada) entre dos objectes distants de l'[[univers]] al llarg del temps. Explica com s'expandeix l'univers en el model del [[Big Bang]]. La mètrica que descriu formalment el model estàndard del Big Bang rep el nom de [[Mètrica de Friedman-Lemaître-Robertson-Walker]] que en l'era actual només és vàlid a grans escales relatives (per sobre dels cúmuls de galàxies). L'expansió estàés causada en part per la [[inèrcia]] i en part per una força de repulsió encara de naturalesa no totalment coneguda però que es pot expressar com una constant cosmològica. La inèrcia dominà l'expansió en la primera part la història de l'univers, i en base al [[model Lambda-CDM]], la costant cosmologica dominarà l'expansió en el futur.
 
És una expansió intrínseca això vol dir que es defineix per la separació relativa de les parts de l'univers i no pas pel moviment "cap enfora" dins un espai preexistent. En altres paraules: l'univers no s'està expandint cap enllà a res fora d'ell mateix.
1.165.781

modificacions