Disseny web: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: web degut a que aposta > web perquè aposta
m Correcció tipogràfica: etc.
Línia 5: Línia 5:


== Disseny web aplicat ==
== Disseny web aplicat ==
El disseny de pàgines web tracta bàsicament de realitzar un document amb informació hiperenllaçat amb altres documents i assignar-li una presentació per diferents dispositius de sortida (una pantalla d'ordinador, en paper, en un telèfon mòbil, etc).
El disseny de pàgines web tracta bàsicament de realitzar un document amb informació hiperenllaçat amb altres documents i assignar-li una presentació per diferents dispositius de sortida (una pantalla d'ordinador, en paper, en un telèfon mòbil, etc.).
Aquests documents o pàgines web poden ser creades:
Aquests documents o pàgines web poden ser creades:
* creant arxius de text en [[HTML]], [[PHP]], [[Asp]], [[Aspx]], [[JavaScript]], [[JSP]], [[Python]], [[Ruby]].
* creant arxius de text en [[HTML]], [[PHP]], [[Asp]], [[Aspx]], [[JavaScript]], [[JSP]], [[Python]], [[Ruby]].

Revisió del 11:34, 5 jul 2014

El disseny web és una activitat que consisteix en la planificació, disseny i implementació de llocs web i pàgines web. No és simplement una aplicació del disseny convencional, ja que requereix tenir en compte qüestions tals com navegabilitat, interactivitat, usabilitat, arquitectura de la informació i la interacció de mitjans com l'àudio, text, imatge, enllaços i vídeo. La unió d'un bon disseny amb una jerarquia ben elaborada de continguts augmenta l'eficiència del web com a canal de comunicació i intercanvi de dades, que dóna possibilitats amb el contacte directe entre el productor i el consumidor de continguts, característica destacable del mitjà. El disseny web ha vist àmplia aplicació en els sectors comercials d'Internet especialment a la World Wide Web. Així mateix, sovint el web s'utilitza com a mitjà d'expressió plàstica en si. Artistes i creadors fan de les pàgines d'Internet un mitjà més per oferir produccions i utilitzar-les com un canal més de difusió de la seva obra.

Disseny web aplicat

El disseny de pàgines web tracta bàsicament de realitzar un document amb informació hiperenllaçat amb altres documents i assignar-li una presentació per diferents dispositius de sortida (una pantalla d'ordinador, en paper, en un telèfon mòbil, etc.). Aquests documents o pàgines web poden ser creades:

  • creant arxius de text en HTML, PHP, Asp, Aspx, JavaScript, JSP, Python, Ruby.
  • utilitzant un programa WYSIWYG o WYSIWYM de creació de pàgines.
  • utilitzant llenguatges de programació del costat servidor per generar la pàgina web.

Etapes

Pel disseny de pàgines web hem de tenir en compte tres etapes:

  1. La primera, és el disseny visual de la informació que es desitja editar. En aquesta etapa es treballa distribuint el text, els gràfics, els vincles a altres documents i altres objectes multimèdia que es considerin pertinents. És important que abans de treballar sobre l'ordinador es realitzi un pre-disseny sobre el paper. Això facilitarà tenir un ordre clar sobre el disseny.
  2. La segona, és l'estructura i relació jeràrquica de les pàgines del lloc web, una vegada que es té aquest esbós es passa a 'escriure' la pàgina web. Per això, i fonamentalment per manipular els vincles entre documents, es va crear el llenguatge de marcació d'hipertext o HTML. Els enllaços que apareixen subratllats en aquests document i altres de Wikipedia són exemples d'hipertext.
  3. La tercera, etapa consisteix en el posicionament en buscadors o SEO. Aquesta consisteix en optimitzar l'estructura del contingut per millorar la posició en que apareix la pàgina en una determinada cerca.

Fonaments

Un disseny web correcte implica conèixer com s'han d'utilitzar cadascun dels elements permesos en l'HTML, és a dir, s'ha de fer un ús correcte d'aquest llenguatge dins dels estàndards establerts per la W3C i en el que fa referència al web semàntic. Degut a la permissibilitat d'alguns navegadors web com Internet Explorer, aquesta premissa original s'ha perdut.

El web semàntic, per altra part, promou un ús lògic dels elements segons el significat pel que van ser creades. Per exemple s'utilitzarà l'element "P" per marcar paràgrafs, i "TABLE" per tabular dades. Això ha suposat una autèntica revolució en el disseny web perquè aposta per separar totalment el contingut del document de la visualització. D'aquesta manera s'utilitza el document HTML únicament para contenir, organitzar i estructurar la informació i les fulles d'estil CSS per indicar com es mostrarà aquesta informació en els diferents mitjans. Per lògica, aquesta metodologia beneficia molt l'accessibilitat del document. També existeixen pàgines dinàmiques, les quals permeten interacció entre el web i el visitant, proporcionant-li eines tals com cercadors, xat, sistemes d'enquestes, etc. i disposen d'un Panell de Control d'administració de continguts.

Accessibilitat

El disseny web ha de seguir uns requeriments mínims d'accessibilitat web que fagi que els seus llocs web o aplicacions puguin ser visitats pel major nombre de persones. Per aconseguir aquests objectius d'accessibilitat s'han desenvolupat pautes com les del W3C: Pautes d'accessibilitat al contingut Web 1.0 WCAG.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Disseny web