Vés al contingut

Expansió de l'Univers: diferència entre les revisions

m
Corregit: respecte l'altre > respecte a l'altre
m (Correcció tipogràfica: espais sobrants)
m (Corregit: respecte l'altre > respecte a l'altre)
L'expansió de l'espai és conceptualment diferent d'altres tipus d'expansions i explosions que es poden veure a la natura. L'[[espai]] el [[temps]] i la distància no són absoluts sinó que s'obtenen a partir d'una mètrica que pot canviar. En la mètrica d'expansió de l'espai, més que no pas objectes en un espai fix allunyant-se cap al buit, és l'espai que conté els objectes el que està canviant. És com si els objectes no es moguessin per ells mateixos, l'espai està "creixent" d'alguna manera entre ells. A més, a diferència de les explosions convencionals, el Big Bang no suposa l'existència d'un centre a partir del qual es produeix l'expansió cap a l'exterior.
 
Aquesta expansió, i el moviment resultant dels objectes allunyant-se, no està acotat per la [[velocitat de la llum]] que resulta de la [[relativitat especial]]. És així possible que dos objectes molts distants es moguin un respecte a l'altre a una velocitat més gran que la velocitat de la llum (volent dir que un dels objectes no es pot veure des de l'altre). La mida de l'[[univers observable]] podria ser més petit que l'univers sencer.
 
També és possible que la llum d'una part de l'espai generat prop del principi de l'univers pugui estar encara arribant a localitzacions llunyanes (per això hi ha la radiació de fons de microones còsmiques). Aquests detalls són sovint font de confusió entre aficionats i fins i tot físics professionals.<ref>Tamara M. Davis and Charles H. Lineweaver, ''Expanding Confusion: common misconceptions of cosmological horizons and the superluminal expansion of the Universe''. [http://arxiv.org/abs/astro-ph/0310808 astro-ph/0310808]</ref> La velocitat de la llum no té un significat particular a escala cosmològica.
1.166.425

modificacions