Diferència entre revisions de la pàgina «Crismó»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 bytes afegits ,  fa 5 anys
Correcció ortogràfica
m (Revertides les edicions de 80.26.148.160 (discussió) a l'última versió de Anskar)
(Correcció ortogràfica)
El '''Crismó''' (del llatí '''Chri'''sti '''Mo'''nogramma) significa monograma de [[Crist]].
 
Està format per les dues letreslletres [[Khi|X]] ([[khi]]) i [[Ro|Ρ]] ([[ro]]) superposades (☧ [[unicode]] U+2627). És una abreviació del terme grec '''ΧΡ'''ΙΣΤΟ'''Σ''' (que en [[llatí]] donà Christus, –i; Crist) que significa "l'ungit". Fins a l'edat mitjana, la inscripció "'''ΧΡ'''ISTU'''S'''", on es barregen lletres greges i llatines, era usual. També es poden veure, representant a Crist, les inicials XP, XPI, XPΣ, XPC i XPS
 
També es considera Crismó el format per les lletres greges I (iota) eti Χ (khi) superposades recordant les inicials de Ἰησοῦς Χριστός (Jesucrist).
 
De vegades, el pal vertical de la "P" o de la "I", està creuat per un pal horitzontal ("<s>P</s>" o "<s>I</s>"), a fi de recordar el patíbul de la Creu on Jesús va esserésser crucificat. Així, el l'anagrama, pot passar de tenir tres pals (XI) a quatre (X<s>I</s>).
 
El Crismó es representa sovint acompanyat per les lletres "Α" i "Ω", penjades a la "X" o del pal horitzontal, una a cada costat, recordant la frase de l'Apocalipsi: "Jo soc l'Alfa i l'Omega, el primer i el darrer, el principi i la fi" (Ap 22,13).
També sovint trobarem el Crismó inscrit dins d'una corona de llorer (o un simple cercle) com a símbol de victòria de Crist sobre la mort. Així se sol trobar en els sarcòfags paleocristians.
 
En el transcurs del tems, aquesta corona se simplificarà en una simple circumferència circumscrita ala l'anagrama, formant una roda de sis o vuit radis, amb tota una carrega simbòlica que això porta.
 
En les esglésies romàniques, el Crismó dese sol situar en els timpans de les portes de d'entrada principal, ja que alen representar a Crist, recorda que: "Jo sóc la porta. Si algú entra a través Meu, se salvarà" (Jn 10,9).
 
En el romànic, el Crismó porta de tot: la "P" (rho), la "X "(khi), sovin el "-" (pal horizontal, el patibulpatíbul de la Creu), l'"A" (alfa) i l'"Ω" (Omega) i comença a afegir-ses'hi la "S" de XPS, tot inscrit dintre d'un cercle.
 
En aquesta època, donat que la iconografia es considera docent (la bíblia dels pobres), i és impossible explicar-ne el seu significat sense parlar delde l'alfabet grec, es dissenya al timpà de la catedral de Jaca (situada al mig del camí de Sant Jaume) amb una nova definició escrita al voltant que diu:
[[Fitxer:StaMariaColl004.JPG|thumb|'''Crismó''' sobre la façana de [[Santa Maria de Cóll]]]]
HAC IN SCVLPTVRA LECTOR SI GNOSCERE CVRA:
"En aquesta escultura, lector, has d'interpretar el següent:
 
Pe (significa) el Pare; A l'Engendrat (de) doble (natura), S l'EspíritEsperit que alimenta.
 
Aquests tres són en veridat, per dret propi, un únic i mateix Senyor."
 
Segons això, la "P" significa el Pare, la "A<s>X</s>Ω" el Fill (Xristus) i "S" l'EspiritEsperit Sant.
 
Pel fet que la "S" s'enrosca com una serp al voltant del pal de la "P", s'ha interpretat també com la victòria de Crist (XP) sobre el mal (S, la Serp).
 
També, ala dintredins dels espais interradials que formanformen el crismó, ess'hi poden dibuixar flors, con en el de Jaca, recordant el ParadisParadís Celestial.
 
Més tard, a finals del romànic, aquest espais es vuidenbuiden i s'omplen [[vitrall]]s, transformant-se així en un Rosetó o [[Rosassa]].
 
Altres monogrames són:
 
'''ΙΗΣ, IHС, [[ΙΗS]], JHC i JHS''' que provenen del nom de ΙΗΣΟΥΣ, Ιησους, Iesus, Jesus, que ses'ha interpretat de diversersesdiverses maneres segons els idiomes : (llatí) Iesus Hominum Salvator (Jesús Salvador d'Homes), In Hoc Signo (Amb aquest signe (el Crismo), (venceràs)) i (alemany) "Jesus, Heiland, Seligmacher" i (Angles) "I Have Suffered" o "In His Service".
 
'''IC XC''', que provenen del nom grec "IHCOYC XPICTOC" (Jesús Crist) i se sol posar de dos en dos, a cada costat de la Imatge.
 
'''ΙΧΘΥΣ o ἰχθύς o el dibuix d'un peix''', que esés el seu significat en grec, que són les inicials de la frase grega:
 
"Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ" que significa Jesús Crist, fill de DeuDéu, Salvador.
 
'''La Creu o la lletra grega Τ (Tau)''' recordant que Jesús morimorí en una creu.
 
'''El Bon Pastor''' per queperquè no deixa perdraperdre cap de les seves ovelles (Jn 10, 11-18).
 
'''L'Anyell de DeuDéu''' (en llati "Agnus Dei") perquè treu el pecat del món, (Jn 1,29).
 
== Vegeu també ==
Usuari anònim

Menú de navegació