Butlletí Oficial de l'Estat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 29: Línia 29:
* [http://www.boe.es/ Lloc web oficial del BOE] {{es}} {{ca}} {{eu}} {{gl}} {{en}} {{fr}}
* [http://www.boe.es/ Lloc web oficial del BOE] {{es}} {{ca}} {{eu}} {{gl}} {{en}} {{fr}}
* [http://vlex.com/source/1645 BOE en català a vLex]
* [http://vlex.com/source/1645 BOE en català a vLex]
{{Commonscat}}

{{ORDENA:Butlleti Oficial De L'Estat}}
{{ORDENA:Butlleti Oficial De L'Estat}}
[[Categoria:Dret a Espanya]]
[[Categoria:Dret a Espanya]]

Revisió del 20:38, 7 jul 2014

Seu del BOE, a Madrid

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) (en castellà Boletín Oficial del Estado) és el diari oficial de l'Estat espanyol, és a dir, l'òrgan de publicació de les lleis, disposicions i actes d'inserció obligatòria. Conté, a més de les lleis produïdes en el si de les Corts Generals, les disposicions emanades del Govern d'Espanya i les lleis i altres disposicions generals de les comunitats autònomes.

El BOE fou fundat el 1661 com a Gaceta de Madrid; llavors era d'iniciativa privada. El 1762 passa a ésser portaveu oficial del poder reial. El 1836, ja en plena revolució burgesa, esdevé definitivament un diari oficial en el sentit modern: cal publicar-hi les disposicions oficials per a coneixement general i com a premissa perquè entrin en vigor.

El títol anà variant: Gaceta de Madrid en 1661-1934; Gaceta de Madrid: diario oficial de la República en 1934-1936; Gaceta de Madrid: diario oficial des del novembre de 1936 fins al darrer número republicà, de 15 de març de 1939. Durant la Guerra Civil, els sublevats publicaren a Burgos un diari oficial propi sota el títol de Boletín oficial del Estado, el primer número del qual sortí el 25 de juliol de 1936; aquesta publicació esdevindria l'únic diari oficial de l'Estat espanyol en acabar la guerra, i és l'actual. El BOE inicià la numeració a partir de l'últim número de la Gaceta anterior a la sublevació, i ignorant els números publicats pel govern legítim; la numeració del BOE actual és continuació de la de Burgos. Gaceta de Madrid hi figurà com a subtítol en 1961-1986.

El reial decret 489/1997, de 14 d'abril, preveu la publicació (selectiva) del BOE en català, gallec i eusquera.

El dia 1 de gener de 2009 el BOE es va deixar d'imprimir en paper, com es feia des del primer dia de la seva creació, per a passar a ser disponible només en línia, d'acord amb una llei promulgada el 2007.

Cada cambra parlamentària té butlletí oficial propi.

A l'Estat espanyol existeixen, també, diaris oficials de la resta d'administracions territorials: els de cada comunitat autònoma, sota el títol de diari oficial o de butlletí oficial; sota el segon d'aquests títols, els de cada província); i també els dels ajuntaments, generalment sota el títol de Gaseta municipal.

En l'àmbit internacional existeix, per exemple, el Diari Oficial de la Unió Europea.

Bibliografia

  • Xirinachs Codina, Marta; Romagosa, Mercè. "L'edició del BOE en català i criteris per a la traducció de textos legislatius". Llengua i ús: revista tècnica de política lingüística, núm. 13 (1998), p. 30-33.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Butlletí Oficial de l'Estat