Tambre: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 24: Línia 24:


{{cal coor esp}}
{{cal coor esp}}
[[Categoria:Geografia de Galícia]]
[[Categoria:Rius de Galícia]]
[[Categoria:Rius ibèrics de l'oceà Atlàntic]]
[[Categoria:Rius ibèrics de l'oceà Atlàntic]]

Revisió del 16:41, 19 jul 2014

El Tambre és un riu de Galícia que desaigua a l'Atlàntic. A l'època romana se l'anomenava Tamaris. Té una llargada de 125 km i desemboca a la Ria de Muros i Noia.

Riu Tambre amb el pont Maceira

Aquest riu està declarat Lloc d'importància comunitària (LIC) des de l'any 2001.

Característiques

Neix a la parròquia de Porta, a Sobrado, porta una direcció general del sud-oest i desemboca a la ría de Muros e Noia per l'ensenada de Langaño. Discorre pels municipis (concellos) de Sobrado, Curtis, Vilasantar, Boimorto, Mesía, Frades, Arzúa, O Pino, Oroso, Ordes, Trazo, Tordoia, Santiago de Compostela, Val do Dubra, Ames, A Baña, Brión, Negreira, Outes, Mazaricos, Noia i Lousame. La seva conca és de 1.531 km².

Central hidroelèctrica del Tambre.

A la zona de Portomouro (Val do Dubra (on s'uneixen el Tambre i el Dubra) hi ha molta fauna salvatge, hi abunden les truites de riu i fins i tot les anguiles, en canvi els salmons i les lamprees van desaparéixer després de la construcció de les preses entre Portomouro i la desembocadura d'aquest riu.

El Tambre té cinc embassaments, els quals actualment pertanyen a l'empresa Gas Natural Fenosa: el de de Fecha, (a Santiago de Compostela), el de Mezondo (Vilasantar), l'embassament de Tambre (Brión) i els embassaments de Tambre I i II (Noia). A la dècada de 1920 es va construir a Noia la primera gran central hidroelèctrica gallega, per part de la Sociedad Gallega de Electricidad, en una construcció que va ser dissenyada per Antonio Palacios.

Els seus principals afluents són el Dubra, el Barcala, el Maruzo, el Samo i el Lengüelle.

El riu Tambre dóna nom al comtat de Trastàmara (Trans Tameris) i al grup musical de Noia Los Tamara.

Galeria d'imatges


Plantilla:Cal coor esp