Meritocràcia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: la inteŀligència, l > la intel·ligència, l
Cap resum de modificació
Línia 17: Línia 17:
{{ORDENA:Meritocracia}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Meritocracia}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Formes de govern]]
[[Categoria:Formes de govern]]
[[Categoria:Filosofia política]]

Revisió del 18:00, 22 jul 2014

La meritocràcia és una forma de govern o d'organització social basada en l'habilitat, mèrit o talent[1] en comptes de la riquesa, la posició familiar, el privilegi de la classe social o qualsevol altre determinant de la posició social. La paraula "meritocràcia" també es pot utilitzar per descriure una societat en què la riquesa i la posició social s'assignen per mitjà de la competència i la demostració del talent i en què les posicions de confiança, responsabilitat i prestigi socials han de ser guanyades i no pas heretades o assignades arbitràriament. La meritocràcia descriu les societats competitives que rebutgen la igualtat social sense mèrit, encara que donen suport a la doctrina de la igualtat d'oportunitats; és a dir, accepten les disparitats de renda, riquesa i estatus entre la població en funció del talent, el mèrit, la competència, la motivació i l'esforç personal, però, advoquen per les mateixes oportunitats de desenvolupament per a tots.

Malgrat algunes societats es consideren meritocràcies, el cert és que les influències, el nepotisme i altres mecanismes moltes vegades malbaraten els objectius que es pretenien cercar. A vegades, també, es pretenen premiar els mèrits, però les recompenses es donen segons el caprici dels dirigents.

Comunitats meritocràtiques a Internet

La natura de les interaccions humanes a Internet és diferent de les interaccions en l'espai físic, començant per nocions com la identitat i l'anonimat. En un entorn de noms d'usuaris relacionats amb activitats, elements com la intel·ligència, l'esforç, l'educació i la personalitat poden ser promoguts i mesurats per sobre del gènere, l'ètnia, la religió o l'estatus social. Per aquest motiu, la meritocràcia gaudeix d'una popularitat en comunitats col·laboratives a Internet, per exemple en l'àmbit del programari lliure.

La Fundació GNOME, l'Apache Software Foundation, la Fundació Mozilla, i The Document Foundation són exemples d'organitzacions de programari lliure que explícitament afirmen ser meritocràtiques.[2][3][4][5]

Referències