Sant Bartomeu de Mont-ras: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 45: Línia 45:


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
{commonscat}}
{{commonscat}}
* [http://www.icc.cat/vissir2/?lang=ca_ES&toponim=Sant%20Bartomeu%20de%20Mont-ras Institut Cartogràfic de Catalunya]
* [http://www.icc.cat/vissir2/?lang=ca_ES&toponim=Sant%20Bartomeu%20de%20Mont-ras Institut Cartogràfic de Catalunya]



Revisió del 12:35, 21 ago 2014

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Bartomeu de Mont-ras
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud501,4 m
Localització geogràfica
ComarcaVallès Oriental
 Bigues i Riells
LocalitzacióBigues
Map
 41° 41′ 43″ N, 2° 14′ 06″ E / 41.6953°N,2.23488°E / 41.6953; 2.23488
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC28381 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
CategoriaErmita dependent de Sant Genís de l'Ametlla
DiòcesiTerrassa, arxiprestat de Montbui-Puiggraciós

Sant Bartomeu de Mont-ras o de les Vespes, és una ermita romànica del terme municipal de Bigues, pertanyent al terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental.

Està situada al racó nord-oriental del terme municipal, en el vessant sud-oest del Puiggraciós. És a tocar de la urbanització del Serrat de l'Ametlla, que pertany al terme de l'Ametlla del Vallès, de manera que encara que pertanyi a Bigues, té els accessos des de l'Ametlla.

El lloc de Mont-ras apareix documentat des del 932, i l'església de Sant Bartomeu, des del 1156, a l'acta de consagració de Sant Pere de Bigues. A la Baixa edat mitjana apareix com a parròquia, una de les que integraven la baronia de Montbui, però el 1404 ja només tenia tres cases que en depenien, i passà a ser sufragània de Sant Pere de Bigues. Més tard, pel cap baix des del 1508, fins i tot desapareix com a sufragània, i passa a ser una simple capella que, a causa de la proximitat, s'integra en la parròquia de Sant Genís de l'Ametlla.

El sobrenom de les Vespes es deu al fet que el 1936, quan anaren a treure'n les campanes, un enorme eixam de vespes ho va impedir. Els aplecs actuals rememoren aquell fet.

És un temple d'una sola nau rectangular, subdividida per arcs torals en quatre trams, un d'ells molt curt. La teulada devia de ser de fusta. La capella tenia la porta a migdia, a prop dels peus de la nau, però amb la reforma moderna es va obrir una porta en el lloc on hi havia el presbiteri (no tenia absis semicircular). També es féu en aquesta nova façana, la de llevant, una espadanya i un ull de bou.

Vegeu també

Bibliografia

  • ANGLADA I BAYÉS, Manuel i PLADEVALL I FONT, Antoni. "Sant Pere de Bigues". Dins El Vallès Occidental. El Vallès Oriental. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1991 (Catalunya romànica, XVIII). ISBN 84-7739-271-4
  • GAVÍN, Josep M. Vallès Oriental. Barcelona: Arxiu Gavín i Editorial Pòrtic, 1990 (Inventari d'esglésies, 23). ISBN 84-7306-410-0.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Bartomeu de Mont-ras