Iapígia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
 
Scylax de Cària|
Línia 1: Línia 1:
'''Iapígia''' fou el nom donat pels grecs al sud-est d'Itàlia a la vora de la [[mar Adriàtica]]. El terme fou de vegades usat restringidament per la península o mes extensivament per tota l'Itàlia del sud-est (que els romans anomenaren Apúlia es a dir [[Pulla]]), però la península era mes comunament anomenada [[Messàpia]] (els romans li van dir [[Calàbria]]). [[Scylax]] situa Iapígia entre [[Lucània]] i el promontori Drion (''mont Garganus'') i hi inclou les ciutats de ''[[Matepontum]]'' i ''[[Heraclea]]'', generalment assignades a Lucània. [[Polibi]] el segueix posteriorment però utilitza el terme iapigis com equivalent a [[apulis]] i els distingeix dels [[messapis]]. D'altra banda [[Heròdot]] aplica el terme Iapígia a la península de Messàpia i fa als messapis una branca dels iapigis. [[Aristòtil]] identifica als iapigis amb els messapis. [[Estrabó]] limita el terme a la península però diu que uns l'anomenen Iapígia i altres Messàpia, i els romans Calàbria. [[Apià]] i [[Dionís Perigetes]] segueixen a Polibi i anomenen Iapígia a la Pulla romana i fan els messapis una tribu dels apulis. Ptolemeu segueix als autors romans i no anomena Iapígia.
'''Iapígia''' fou el nom donat pels grecs al sud-est d'Itàlia a la vora de la [[mar Adriàtica]]. El terme fou de vegades usat restringidament per la península o mes extensivament per tota l'Itàlia del sud-est (que els romans anomenaren Apúlia es a dir [[Pulla]]), però la península era mes comunament anomenada [[Messàpia]] (els romans li van dir [[Calàbria]]). [[Scylax de Cària|Scylax]] situa Iapígia entre [[Lucània]] i el promontori Drion (''mont Garganus'') i hi inclou les ciutats de ''[[Matepontum]]'' i ''[[Heraclea]]'', generalment assignades a Lucània. [[Polibi]] el segueix posteriorment però utilitza el terme iapigis com equivalent a [[apulis]] i els distingeix dels [[messapis]]. D'altra banda [[Heròdot]] aplica el terme Iapígia a la península de Messàpia i fa als messapis una branca dels iapigis. [[Aristòtil]] identifica als iapigis amb els messapis. [[Estrabó]] limita el terme a la península però diu que uns l'anomenen Iapígia i altres Messàpia, i els romans Calàbria. [[Apià]] i [[Dionís Perigetes]] segueixen a Polibi i anomenen Iapígia a la Pulla romana i fan els messapis una tribu dels apulis. Ptolemeu segueix als autors romans i no anomena Iapígia.


El nom va derivar del pobles dels [[iapigis]]
El nom va derivar del pobles dels [[iapigis]]

Revisió del 18:32, 15 set 2007

Iapígia fou el nom donat pels grecs al sud-est d'Itàlia a la vora de la mar Adriàtica. El terme fou de vegades usat restringidament per la península o mes extensivament per tota l'Itàlia del sud-est (que els romans anomenaren Apúlia es a dir Pulla), però la península era mes comunament anomenada Messàpia (els romans li van dir Calàbria). Scylax situa Iapígia entre Lucània i el promontori Drion (mont Garganus) i hi inclou les ciutats de Matepontum i Heraclea, generalment assignades a Lucània. Polibi el segueix posteriorment però utilitza el terme iapigis com equivalent a apulis i els distingeix dels messapis. D'altra banda Heròdot aplica el terme Iapígia a la península de Messàpia i fa als messapis una branca dels iapigis. Aristòtil identifica als iapigis amb els messapis. Estrabó limita el terme a la península però diu que uns l'anomenen Iapígia i altres Messàpia, i els romans Calàbria. Apià i Dionís Perigetes segueixen a Polibi i anomenen Iapígia a la Pulla romana i fan els messapis una tribu dels apulis. Ptolemeu segueix als autors romans i no anomena Iapígia.

El nom va derivar del pobles dels iapigis