Diferència entre revisions de la pàgina «Consell General Interinsular»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
El '''Consell General Interinsular''' (CGI) fou un òrgan preautonòmic de les [[Illes Balears]], precedent del [[Govern de les Illes Balears]] que es crearia el [[1983]] amb l'aprovació de l'[[Estatut d'Autonomia de les Illes Balears de 1983|estatut de 1983]].
 
==Regulació==
En foren els presidents el [[Mallorca|mallorquí]] [[Jeroni Albertí]] ([[1979]]-[[1982]]) i el [[Menorca|menorquí]] [[Francesc Tutzó]] ([[setembre]] [[1982]]- [[maig]] [[1983]]), ambdós de la [[UCD]].
 
El Consell General Interinsular va ser creat pel Reial decret-llei 18/1978, de 13 de juny, que va instaurar el règim preautonòmic a les [[Illes Balears]], al mateix temps que establia els [[consells insulars]] com a òrgans d'autogovern de cada illa. Poc després, la Llei 39/1978, de 17 de juliol, d'eleccions locals, va definir l'elecció dels seus membres. Aquesta darrera norma seria desenvolupada pel Reial decret 119/1979, de 26 de gener, que regulava les eleccions dels consells insulars.
{{Esborrany de les Illes Balears}}
 
==Membres==
 
D'acord amb el Reial decret 18/1978, transitòriament -i fins la celebració de les eleccions de 3 d'abril de 1979- els membres del CGI foren quinze, elegits pels parlamentaris insulars, i amb un mínim de tres per illa. A partir de la Llei 39/1978, els membres passaren a ser vint-i-quatre: dotze per Mallorca, sis per Menorca, i sis per Eivissa i Formentera, tot ells elegits pels corresponents consells insulars.
 
==Organització==
 
La Llei d'eleccions locals va estructurar el Consell General Interinsular amb un president, triat entre els seus membres, i amb un òrgan col·legiat, anomenat ''Comissió de Govern'', format per un nombre no superior a la cinquena part del total dels seus components, i integrat de forma proporcional a la representació de cada partit polític dins el CGI.
 
En foren els presidents el [[Mallorca|mallorquí]] [[Jeroni Albertí]] ([[1979]]-[[1982]]) i el [[Menorca|menorquí]] [[Francesc Tutzó]] ([[setembre]] [[1982]]- [[maig]] [[1983]]), ambdós de la [[UCD]].
 
[[Categoria:Història de les Illes Balears]]
Usuari anònim

Menú de navegació