Illes Shetland: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 47: Línia 47:
== Economia ==
== Economia ==
La pesca i la ramaderia han vist perdre pes davant l'explotació del [[petroli]] i [[gas natural]] dels jaciments propers.
La pesca i la ramaderia han vist perdre pes davant l'explotació del [[petroli]] i [[gas natural]] dels jaciments propers.
== Referències ==

{{referències}}


{{commonscat|Shetland}}
{{commonscat|Shetland}}

Revisió del 04:04, 19 set 2014

Shetland
Sealtainn
Bandera Shetland
Informació
Capital: Lerwick
Població


 - Total
 - Densitat de població


21.940 h. (2005)
15 hab/km²

Superfície 1.466 km²
Diputats Tavish Scott
Alistair Carmichael
Idioma Anglès i escocès
Himne
Website www.shetland.gov.uk/
Mapa Shetland a Escòcia


Les illes Shetland són un grup d'illes de l'Atlàntic Nord situades entre les Illes Fèroe, el sud-oest de Noruega i Gran Bretanya. Lleugerament per sobre del 60°N de latitud, representen l'extrem septentrional del Mar del Nord. Administrativament constituixen un dels 32 comtats d'Escòcia.

Les illes totalitzen 1469 km², amb una població d'uns 22.000 habitants, dels quals uns 7.000 viuen a Lerwick, la capital.

El clima hi és humit i fresc (si bé suavitzat per la influència del Corrent del Golf). A Lerwick acumules 1.140 mm en 181 dies de precipitació a l'any. Les temperatures, molt constants al llarg de l'any (per la latitud) són de 7 °C de mitjana, amb 12 °C al juliol i l'agost i 3 °C al gener i febrer.

Història i cultura

Després de ser colonitzades per escandinaus i formar part de Noruega durant l'Edat Mitjana, les illes passaren a la Corona Escocesa el 20 de febrer de 1472. Durant la Segona Guerra Mundial barques de les Shetland conegudes com a "Shetland bus" proporcionaren ajuda a la Noruega Ocupada, i n'evacuaren fugitius.

Com a llengua de la població, l'antic norn fou suplantat per l'escocès, que al seu torn està sent substituït per l'anglès.

Política

Referèndum sobre la independència d'Escòcia de 2014

A les Illes Shetland el No a la independència d'Escòcia va guanyar amb 9.951 vots en front dels 5.669 a favor del Sí a la independència durant el Referèndum sobre la independència d'Escòcia. Hi va haver 15 vots nuls.[1]

Economia

La pesca i la ramaderia han vist perdre pes davant l'explotació del petroli i gas natural dels jaciments propers.

Referències

  1. «Local totals for Shetland al twitter oficial de Scot Ref». Scot Referendum. [Consulta: 19 setembre 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illes Shetland


Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AB

Plantilla:Cal geo