Diferència entre revisions de la pàgina «La Tramontana, periodich polític vermell»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
refaig enllaç
m (Ampliació)
m (refaig enllaç)
'''La Tramontana, periodich polític vermell''' o '''La Tramontana, periodich vermell''' fou un periòdic publicat des de [[1881]] fins a [[1896]]. Publicació de llengua catalana de caràcter anarquista, entre els seus membres en destaca la figura de [[Josep Llunas i Pujals]] que es convertí en propietari d'aquesta en [[1887]]. Amb continguts força plurals, s'hi poden trobar articles de pensaments vinculats al republicanisme, federalisme, lliure pensament, maçoneria, anarquisme, obrerisme, anticlericalisme i catalanisme convertint-se en un altaveu de diferents moviments d'oposició a [[la Restauració|Restauració borbònica]].
 
Patí diverses suspensions entre les quals cal destacar la del desembre de [[1893]], que durà fins el gener de [[1895]]. Se'n publicaren 717 números fins el juny de [[1896]]. En aquesta data el periòdic va ser suspès i en [[Josep Llunas|Josep Llunas i Pujals]] empresonat. Hi van col·laborar [[EudalEudald Canivell i Masbernat|Eudald Canivell]], [[Cels Gomis]] i [[Emili Guanyabens]]. Reaparegué durant poc temps l’octubre de 1903. En el núm 2 de la quarta època (31-10-1903) deia: Aquest número, porta retrás, perqué nos han denunciat lo grabat i un article. En aquesta quarta època hi signen articles [[Samuel Torner]] i [[J. Mas Gomeri]] entre d'altres.
 
Imprès a 'La Academia', establiment fundat el 1877 pel federal [[Evarist Ullastres]], era una impremta molt lligada als grups anarquistes de l'època i, especialment, a [[Josep Llunas|Josep Llunas i Pujals]] i [[Anselmo Lorenzo]] i on també s'hi publicaren, entre altres coses, revistes tan significatives com 'El productor' (1887-1893)<ref>Joaquim Molas, La nova literatura popular. Tradició i modernitat, dins Riquer, Comas i Molas, Història de la literatura catalana, VIII, Barcelona, Ariel, 1968, p.50.</ref>.
38.382

modificacions

Menú de navegació