Aleksandr Koltxak: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Autoritat}}
m Corregit: 1918 dona un > 1918 dóna un
Línia 23: Línia 23:


== Comandant de l'exèrcit blanc de Sibèria ==
== Comandant de l'exèrcit blanc de Sibèria ==
Bloquejat fora de Rússia durant el període revolucionari, acaba essent utilitzat pels britànics per posar un cert ordre a les tropes antibolxevics de [[Sibèria]]. A la ciutat d'[[Omsk]], troba un caos notable en el govern antibolxevic. Finalment, el novembre de 1918 dona un cop d'estat a Omsk recolzant-se en els oficials contrarevolucionaris.
Bloquejat fora de Rússia durant el període revolucionari, acaba essent utilitzat pels britànics per posar un cert ordre a les tropes antibolxevics de [[Sibèria]]. A la ciutat d'[[Omsk]], troba un caos notable en el govern antibolxevic. Finalment, el novembre de 1918 dóna un cop d'estat a Omsk recolzant-se en els oficials contrarevolucionaris.


Koltxak dissol els governs antibolxevics formats per liberals cadets, socialistes revolucionaris i nacionalistes. Immediatament forma un govern dictatorial militar, combat la corrupció i converteix unes tropes testimonials en un exèrcit eficient. Amb aquest exèrcit blanc, del que sobresurt el coronel Kappel, ordena una gran ofensiva que fa recular els bolxevics fins als Urals durant la primavera de 1919. La revolta de la Legió Txeca al transiberià contra els bolxevics afavoreix l'èxit de Koltxak qui ocupa [[Ufà]], [[Ekaterimburg]], [[Samara]], [[Perm]] i [[Kazan]].
Koltxak dissol els governs antibolxevics formats per liberals cadets, socialistes revolucionaris i nacionalistes. Immediatament forma un govern dictatorial militar, combat la corrupció i converteix unes tropes testimonials en un exèrcit eficient. Amb aquest exèrcit blanc, del que sobresurt el coronel Kappel, ordena una gran ofensiva que fa recular els bolxevics fins als Urals durant la primavera de 1919. La revolta de la Legió Txeca al transiberià contra els bolxevics afavoreix l'èxit de Koltxak qui ocupa [[Ufà]], [[Ekaterimburg]], [[Samara]], [[Perm]] i [[Kazan]].

Revisió del 23:01, 26 set 2014

Infotaula de personaAleksandr Koltxak

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Александръ Васильевич Колчакъ Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 novembre 1874 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Alexandrovskoye (Rússia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort7 febrer 1920 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Irkutsk (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
Supreme Ruler of Russia (en) Tradueix
18 novembre 1918 – 5 gener 1920
Supreme Commander (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióCos de Cadets Navals
Institut Naval de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Omsk Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, oceanògraf, oficial, explorador, soldat Modifica el valor a Wikidata
Activitat1886 Modifica el valor a Wikidata –
PartitMoviment Blanc Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatImperi Rus, Moviment Blanc i Exèrcit Imperial Rus Modifica el valor a Wikidata
Branca militarMarina Imperial Russa, Exèrcit Rus i White Fleet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Rang militarvicealmirall
almirall Modifica el valor a Wikidata
Comandant de (OBSOLET)Flota de la Mar Negra de l'Imperi Rus, Exèrcit Blanc, Pogranichnik (en) Tradueix, Imperi Rus, Exèrcit Rus i White Fleet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra russo-japonesa, Primera Guerra Mundial i Guerra Civil Russa Modifica el valor a Wikidata
Família
PareVassili Ivanovitch Koltchak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
7 febrer 1920Execution of Alexander Kolchak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Aleksandr Vasílievitx Koltxak (en rus: Александр Васильевич Колчак), (1874-1920), fou almirall de la flota russa durant el tsarisme i comandant dels Exèrcits Blancs a la Guerra Civil Russa.

Trajectòria abans de la guerra civil

Koltxak va dedicar-se especialment a les recerques oceanogràfiques en el seu treball dins la marina imperial russa. El 1904 va destacar a la guerra russojaponesa i el 1906 va participar en la reorganització de la marina imperial. Quan va esclatar la Primera Guerra Mundial va combatre amb la Flota del Bàltic primer i com a cap de la flota del Mar Negre després.

Comandant de l'exèrcit blanc de Sibèria

Bloquejat fora de Rússia durant el període revolucionari, acaba essent utilitzat pels britànics per posar un cert ordre a les tropes antibolxevics de Sibèria. A la ciutat d'Omsk, troba un caos notable en el govern antibolxevic. Finalment, el novembre de 1918 dóna un cop d'estat a Omsk recolzant-se en els oficials contrarevolucionaris.

Koltxak dissol els governs antibolxevics formats per liberals cadets, socialistes revolucionaris i nacionalistes. Immediatament forma un govern dictatorial militar, combat la corrupció i converteix unes tropes testimonials en un exèrcit eficient. Amb aquest exèrcit blanc, del que sobresurt el coronel Kappel, ordena una gran ofensiva que fa recular els bolxevics fins als Urals durant la primavera de 1919. La revolta de la Legió Txeca al transiberià contra els bolxevics afavoreix l'èxit de Koltxak qui ocupa Ufà, Ekaterimburg, Samara, Perm i Kazan.

Comandant suprem

Al capturar Kazan, l'almirall era al cim del poder. Anton Ivànovitx Denikin, cap dels blancs del sud de Rússia, el va reconèixer com a "comandant suprem" a instància del propi Koltxak. A més, l'almirall va capturar part del tresor imperial manllevant-lo dels bolxevics.

La caiguda

L'exèrcit blanc de Sibèria era un gegant amb peus de fang. L'ofensiva de 1919 va precipitar el fracàs, les línies es van allargar massa, Koltxak no va bastir una administració eficaç i l'avantguarda blanca va quedar mal nodrida. Els rojos van llençar una ofensiva l'hivern de 1919, els txecs van trencar amb l'almirall i els aliats, en especial els francesos el van trair. El front es va enfonsar i Koltxak va començar a retirar-se. Els txecs i els francesos acaben bloquejant la línia del transsiberià i entreguen a Koltxak als bolxevics a Irkustk. Sense cap pietat, els comunistes afusellen l'almirall el 7 de febrer de 1920 junt amb la seva amant.

L'epopeia per salvar Koltxak

No tothom abandona a Koltxak en la seva retirada. Un grapat de fidels, en contra de tot i tothom, inicia una marxa desesperada on cobreixen la retirada fent front als bolxevics i enfilen cap allà on creuen que és l'almirall per alliberar-lo. El segueixen fins a Irkustk.

Els encapçala el fidel Kappel i el seu adjunt Vitzekhovski. Junts fan meravelles malgrat la fam, el tifus, la disenteria, l'esgotament i un fred aberrant. Fan marxes inhumanes i el propi Kappel mor glaçat. Voitzekhovsky aconsegueix, però arribar a Irkustk i posar-li setge. Tot serà inútil car els bolxevics acceleren l'execució de Koltxak. Vitzekhovskiaixecarà el setge i es retirarà fins al llac Baikal duent els seus homes a la frontera amb Xina. Allà els alliberarà del compromís pres en enrolar-se. Alguns marxaran a Manxúria o Harbin on encara bateguen els darrers focus de resistència blanca.

Koltxak rehabilitat

La figura de Koltxak és encara avui motiu de discussió a la societat russa. El moviment ' Fe i Pàtria' reclama la seva total rehabilitació. El novembre de 2004 es va inaugurar un monument a Koltxak a la ciutat d'Irkustk i entre 2001 i 2004 es publiquen, a Rússia, més de deu llibres sobre la figura de l'almirall. L'any 2005 s'erigeix un monument similar a Omsk i el govern institueix el 4 de novembre, data de naixement de Koltxak i d'una victòria russa sobre els polonesos, com a festa nacional en lloc del primer de maig. A l'escola de marina de Sant Petersburg, on Koltxak havia estudiat s'instal·la, entre molta polèmica, una placa en honor a l'almirall.

L'any 2008 el director de cinema rus Andrei Kravchuk dirigeix un biopic (Admiral) sobre els darrers anys d'Aleksandr Koltxak, en el qual dóna una visió humana i romàntica del militar, però que no és històricament rigorosa en alguns punts.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aleksandr Koltxak