Ràdio Barcelona: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 10: Línia 10:
* [http://www.cadenaser.com/emisoras/emisora.html?anchor=seremibar Pàgina de la SER dedicada a Ràdio Barcelona]
* [http://www.cadenaser.com/emisoras/emisora.html?anchor=seremibar Pàgina de la SER dedicada a Ràdio Barcelona]
[[Categoria:Emissores de ràdio de Catalunya]]
[[Categoria:Emissores de ràdio de Catalunya]]

[[es:Radio Barcelona]]

Revisió del 20:42, 19 set 2007

Ràdio Barcelona és l'emissora de ràdio més antiga d'Espanya, fundada a Barcelona el 14 de novembre de 1924 pels membres de l'Associació Nacional de Radiodifusió Josep Maria de Guillén-Garcia i Gómez, Royston Saint Noble, Eduard Rifà i Anglada, Eduard Solà i Guardiola i Pau Llorens. El seu distintiu és EAJ-1, que indica vala seva qualitat de primera emissora dels Països Catalans i d'Espanya. Fou inaugurada el 1929 per l'alcalde de BarcelonaDarius Rumeu i Freixa, segon baró de Viver. Emitia des de l'Hotel Colón de la plaça Catalunya.

Aviat s'aconvertí en una emissora molt popular, on hi participaven locutors com Josep Torres i Vilalta Toreski, creador del personatge infantil Míliu, un intent de catalanitzar la emissora. El 1926 l'emissora fou englobada per Unión Radio de Madrid i anomenada uns quants anys Unión Radio Barcelona.

Després de la guerra civil espanyola fou rebatejada unes setmanes Radio España 1 i totalment castellanitzada. Durant els anys cinquanta va retransmetre algunes obres de teatre en català i es va reintroduir el català a la programació mercè el locutor Enric Casademont, creador del personatge Pau Pi. També eren populars les cròniques diàries de Joaquín Soler Serrano. El 1963 creà el programa en català Radioscope, de Salvador Escamilla, des d'on s'emitien cançons de Joan Manuel Serrat i d'altres membres de la Nova Cançó. Posteriorment ha dedicat diversos espais a programes en català, i des d'aquesta emissora Joaquim Maria Puyal va emetre el primer partit de futbol en català després de la mort de Francisco Franco.

Actualment forma part de la Cadena Ser, que forma part del Grupo Prisa.

Enllaços externs