Transformisme: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Accidental_Death_of_an_Anarchist,_The_Doon_School_-_2009.jpg|thumb|El personatge principal de l'obra teatral ''[[Mort accidental d'un anarquista]]'' és un "boig" quesúbitament va canviant de personalitat i fa passar per altres persones.]]
[[Fitxer:Monetdupreetina.jpg|thumb|Monet Dupree imitant [[Tina Turner]].]]


El '''transformisme''' és un [[substantiu]] emprat per referir-se a [[espectacle]]s en els quals els intèrprets es canvien de roba molt ràpidament, adoptant cada vegada papers diferents. Els intèrprets són '''transformistes'''.
El '''transformisme''' és un [[substantiu]] emprat per referir-se a [[espectacle]]s en els quals els intèrprets es canvien de roba molt ràpidament, adoptant cada vegada papers diferents. Els intèrprets són '''transformistes''', com ho van ser per exemple [[Joan Brossa]] i [[Leopoldo Fregoli]].


Un subgènere del transformisme pot ser el d'un intèrpret que al seu espectacle es limiti a crear personatges de l'altre sexe.
Un subgènere del transformisme pot ser el d'un intèrpret que al seu espectacle es limiti a crear personatges de l'altre sexe. D'altra banda, algunes cultures inclouen el fet que una persona interpreti personatges de l'altre sexe dins d'altres espectacles. Solen ser homes que interpreten papers femenins en espectacles en els quals no intervenen dones, com és el cas dels [[onnagata|onnagates]] del teatre [[kabuki]] [[Japó|japonès]], dels actors masculins que representaven papers femenins a l'òpera tradicional [[Xina|xinesa]], així com d'alguns actors de teatre antic i [[teatre medieval|medieval]], abans de la [[commedia dell'arte]], a Europa.


==Bibliografia==
Exemples moderns poden ser el personatge principal de l'obra teatral ''[[Mort accidental d'un anarquista]]'' i l'interpretat per [[Julie Andrews]] a la pel·lícula de cinema ''[[Víctor o Victòria]]''.
* Xavier Fàbregas, ''Història del teatre català'', Editorial Millà, 1978
* ''Estudios Escénicos, Cuadernos del Instituto del Teatro'', Instituto del Teatro Nacional, Barcelona, 1972



==Vegeu també==
{{esborrany}}
* [[Leopoldo Fregoli]]


[[Categoria:Arts escèniques]]
[[Categoria:Arts escèniques]]
[[Categoria:Dona]]

Revisió del 20:29, 6 oct 2014

El personatge principal de l'obra teatral Mort accidental d'un anarquista és un "boig" quesúbitament va canviant de personalitat i fa passar per altres persones.

El transformisme és un substantiu emprat per referir-se a espectacles en els quals els intèrprets es canvien de roba molt ràpidament, adoptant cada vegada papers diferents. Els intèrprets són transformistes, com ho van ser per exemple Joan Brossa i Leopoldo Fregoli.

Un subgènere del transformisme pot ser el d'un intèrpret que al seu espectacle es limiti a crear personatges de l'altre sexe.

Bibliografia

  • Xavier Fàbregas, Història del teatre català, Editorial Millà, 1978
  • Estudios Escénicos, Cuadernos del Instituto del Teatro, Instituto del Teatro Nacional, Barcelona, 1972